Predstavljene prednosti primjene 4.0 industrije

Konferencija je okupila oko 40 predstavnika kompanija iz različitih grana privrede Bosne i Hercegovine i regiona

52

“Primjena 4.0 industrije u kompanijama Bosne i Hercegovine“ naziv je online konferencije održane  u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. Konferencija je okupila oko 40 učesnika, predstavnika kompanija iz različitih grana privrede Bosne i Hercegovine i regiona.

U uvodnom dijelu konferencije, organizirane s ciljem razmjene iskustava i ideja u primjeni 4.0 industrije u raznim oblastima, kao i definiranje pravca djelovanja u budućnosti, upriličena je prezentacija “Značaj 4.0 industrije i njegova primjena“, koju je održao Darko Spasojević iz kompanije M&I Sistems Banja Luka. Tokom prezentacije je ukazano na benefite primjene 4.0 industrije u privredi, s posebnim osvrtom na softverska rješenja Asprova APS, ERP- APS i MES, čijim uvođenjima se, između ostalog, stvara smanjenje vremena proizvodnje, stvaranja zaliha, poboljšava produktivnost, smanjuju troškovi,… Također je istaknuto da kompanije širom svijeta godišnje ulože oko jedan trilon dolara na digitalnu transformaciju ali da, nažalost, oko 70 posto inicijativa se smatra neuspješnim.

Industrija 4.0 obuhvata integraciju savremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija sa konvencionalnom fizičkom proizvodnjom i procesima, što omogućava razvoj novih tržišta i poslovnih modela, Industrija 4.0 je time usmjerena na pitanje kako ta integracija može pružiti korist individualnim korisnicima u cijelom procesu.

Gdje je Bosna i Hercegovina u svemu ovome? Učesnici konferencije su imali priliku saznati kroz tematska predavanja Kemala Lutvice iz kompanije Devoted o temi “Herald – industrijska IoT platforma“, Predraga Zorića iz kompanije Kolektor CCL Laktaši o temi “Pametna kompanija“, Jasmina Ahmića iz kompanije Dizart Sarajevo o temi “Robot mašina i 3D tehnologija“, dok je   Zoran Bojanić iz Lanaco prezentirao primjenu IoT rješenja u poljoprivredi, a Jasmin Mešić iz Sanaske šume Bihać je predstavio idejno rješenje za informatizaciju u šumarstvu. Na kraju konferencije predstavljen je savremeni softver HSB za brže i kvalitetnije projektiranje u TMK Krivaja Zavidovići, o kojem je govorio   Almir Kuljanović, kao i aplikativna rješenja u proizvodnji kompanije BLIC   (M:tel Banja Luka), koje je predstavio Srđan Bjelić.

Učesnici konferencije izrazili su zadovoljstvo prezentiranim softverskim rješenjima za proizvodne i radne procese koji u konačnici daju bolje poslovne rezultate, posebno u pogledu ušteda, produktivnosti i efikasnosti poslovanja. Istovremeno, predavači su istakli da ulaganjem u 4.0 Industriju kompanije postaju produktivnije, profitabilnije i konkurentnije na tržištu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here