MMF će zadužiti BiH za još 750 miliona eura

Pregovori o novom kreditu mogli bi biti okončani u decembru

48

Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 miliona eura, a pregovori o tome mogli bi biti okončani u decembru, najavio je predstavnik te organizacije u BiH Andrew Jewell.

On je pojasnio da vlasti u BiH traže takozvani prošireni aranžman koji bi trajao tri godine, a novac bi se koristio “za suočavanje s posljedicama pandemije prouzrokovane  korona virusom te za reforme, prije svega zdravstva i javnih finansija“.

 

“Naš savjet lokalnim vlastima je da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i potrebu da zaštite ranjive kategorije stanovništva, a to zahtijeva ozbiljne financije. To košta”, kazao je Jewell.

Ukoliko pregovori o novom aranžmanu budu okončani kako je planirano, Upravni odbor MMF-a njegovu bi provedbu mogao odobriti u januaru ili februaru naredne godine.

MMF je ranije ove godine BiH već odobrio 330 miliona eura kroz svoj instrument brzog finansiranja radi suočavanja s neposrednim posljedicama pandemije. Prethodno je otkazao kredit vrijedan nešto više od 543 miliona eura koji je BiH dobila na temelju proširenog stand-by aranžmana sklopljenog 2016. godine. Isplaćeno je tek nešto više od 155 miliona eura, a ostatak novca je povučen jer BiH nije provodila dogovorene reforme.

Jewell je sada kazao da je taj ugovor po svemu sudeći bio “previše ambiciozan”, odnosno kako je “MMF 2016. godine nastojao postići puno toga u različitim oblastima, što će se ovoga puta pokušati izbjeći“.

“U svakom slučaju ćemo se potruditi postaviti uvjete na racionalniji način”, kazao je Jewell, pojašnjavajući da to znači manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uvjete da bi se dobio novac.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here