Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 posto na godišnjoj razini. Pad je nešto manji od očekivanja analitičara.

9
Hrvatska ekonomija pala je u trećem tromjesečju 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada osobne potrošnje, no pad je manji u odnosu na rekordnih 15 posto u prethodnom kvartalu.
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 posto na godišnjoj razini. Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 10,4 posto, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 9,5 do 11 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je ekonomija pala na godišnjoj razini, što znači da je uronilo u prvu recesiju od 2014. godine. Ipak, pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je privreda zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa, potonula rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here