Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza

Dužnosnici su probleme u pregovorima povezivali s američkim oklijevanjem za mandata predsjednika Donalda Trumpa koji je pokušavao izboriti što bolje uslove za domaće tehnološke divove, a situaciju je dodatno zakomplicirala pandemija koronavirusa.

27
Francusko ministarstvo finansija objavilo je u srijedu da je obavijestilo velike tehnološke kompanije da će u decembru ubrati porez na digitalne usluge nakon slabih rezultata međunarodnih pregovora o izmjenama međunarodnog poreznog okvira.
Naplata poreza obustavljena je ove godine zbog pregovora pod egidom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnog poreznih propisa o oporezivanju kompanija i njihovoj prilagodbi digitalnom dobu.

Francusko ministarstvo finansija u više je navrata upozoravalo da će, ne urode li pregovori do decembra konkretnim rezultatima, nastaviti s ubiranjem poreza. Članice OECD-a dogovorile su se u oktobru tek da će nastaviti pregovore do sredine sljedeće godine.

Pariz je uveo porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga prošle godine, a plaćaju ga kompanije s prometom većim od 25 miliona eura u Francuskoj i većim od 750 miliona eura u svijetu.

U ministarstvu su se nadali da će ove godine taj porez u državnu blagajnu donijeti oko 500 miliona eura prihoda, ali prijedlogbudžeta za sljedeću godinu pokazuje da sada računaju na 400 milijoa eura.

Iz Facebooka poručuju da namjeravaju “voditi računa o tome da se poštuju svi porezni zakoni u zemljama u kojima poslujemo”. Slična su saopćenja objavile i ostale tehnološke kompanije.

Vlada pak poručuje da će ponovo obustaviti naplatu čim bude postignut međunarodni sporazum o izmjenama poreznih propisa.

“Naplatit ćemo digitalni porez sredinom decembra kao što smo opetovano objašnjavali američkom kabinetu”, izjavio je u ponedjeljak na skupu u organizaciji Bloomberga francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

“Naš je cilj i dalje da se u prvim mjesecima 2021. postigne sporazum na razini OECD-a jer smo i dalje duboko uvjereni da je… najbolje rješenje za ključno pitanje digitalnog poreza multilateralni sporazum u okviru OECD-a”, dodao je francuski ministar.

Dužnosnici su probleme u pregovorima povezivali s američkim oklijevanjem za mandata predsjednika Donalda Trumpa koji je pokušavao izboriti što bolje uslove za domaće tehnološke divove, a situaciju je dodatno zakomplicirala pandemija koronavirusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here