Lagarde: EU mora riješiti zastoj, novi val zaraze teško pogađa ekonomiju

Zadaća ECB-a bit će po njezinim riječima "očuvanje" niskih troškova finansiranja, što su ekonomisti protumačili kao signal da banka neće nužno dodatno sniziti ionako rekordno niske kamatne stope već će stvoriti okvir za njihovo protezanje na duže vremensko razdoblje.

31

Čelnici Evropske unije moraju pronaći izlaz iz potencijalno štetnog zastoja pregovora o budžetu i utrti put programu oporavka jer je ekonomija teško pogođena novim valom pandemije koronavirusa, upozorila je Christine Lagarde.

Mađarska i Poljska blokirale su ove sedmice evropski program oporavka, vrijedan 750 milijardi eura, i prijeti opasnost da će novac koji zemlje članice trebaju dobiti kasniti čak i ako kompromis u konačnici bude postignut, objašnjava Reuters.

“Paket EU-a ‘Next generation’ mora krenuti bez dana kašnjenja”, rekla je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) članovima odbora Evropskog parlamenta (EP) za ekonomsku i monetarnu politiku.

“Očekuje se da će ekonomija eurozone teško pogoditi posljedice naglog rasta broja zaraženih i ponovnog uvođenja mjera obuzdavanja pandemije, što predstavlja jasan rizik za kratkoročne ekonomske izglede”, istaknula je Lagarde.

Eurozona će u ovom tromjesečju ponovo pasti u recesiju i šefica ECB-a ponovo je obećala da će centralna banka eurozone na sjednici 10. decembra ublažiti monetarnu politiku, s fokusom na prošireni program kupnje državnih obveznica i na jeftine kredite za komercijalne banke.

“Ključni će izazov za dužnosnike biti premošćivanje razdoblja do procjepljivanja većeg broja građana i samostalnog oporavka (privrede)”, upozorila je.

Zadaća ECB-a bit će po njezinim riječima “očuvanje” niskih troškova finansiranja, što su ekonomisti protumačili kao signal da banka neće nužno dodatno sniziti ionako rekordno niske kamatne stope već će stvoriti okvir za njihovo protezanje na duže vremensko razdoblje.

“Kada su u pitanju povoljni uvjeti finansiranja, važna je ne samo njihova razina već i trajanje mjera potpore”, izjavila je Lagarde u govoru pred članovima odbora Evropskog parlamenta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here