Moody’s podigao kreditni rejting Hrvatske na Ba1

Rejting Ba1 još uvijek investitorima signalizira da Agencija smatra kupovinu državnih obveznica Hrvatske špekulativnim ulaganjem

29

Agencija Moody’s podigla je kreditni rejting Hrvatske sa Ba2 na Ba1, najviši nivo u neinvesticijskoj kategoriji, uz izmjenu izgleda iz pozitivnih u stabilne. Rejting Ba1 još uvijek investitorima signalizira da Agencija smatra kupovinu državnih obveznica Hrvatske špekulativnim ulaganjem, a promjena izgleda iz pozitivnih u stabilne da će u idućim mjesecima Hrvatska zadržati rejting na tom nivou.

“Ono što je posebno važno u ovoj ocjeni koju je objavio Moody’s je vrlo jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i pravovremenoj reakciji na posljedice COVID-a, te našu suradnju s HNB-om. Pokazali smo da možemo držati korak. Moody’s je najkonzervativnija agencija. Sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting. Ono što je posebno bitno, jest to koliko je Moody’s u svojoj analizi opisao značenje našeg puta prema europodručju”, prokomentirao je hrvtaski premijer Andrej Plenković i dodao da “ovakve ocjene pokazuju da smo na dobrom putu”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here