Investitori pozdravljaju izbor Bidena, ali i to što su republikanci zadržali Senat

"Washington bi postao dosadan i više neće biti toliko zanimljiv. Umjesto toga, radije bismo analizirali kako kompanije posluju i kolika je njihova zarada po dionici. To je ... nirvana za berze", naglasio je Cramer.

36
Investitori su očito pozdravili pobjedu Joea Bidena u utrci za Bijelu kuću, ali istovremeno im se svidjela i situacija u kojoj će republikanci vjerojatno zadržati većinu u Senatu.
Takva kombinacija značila bi da Biden neće moći provesti neke ideje, poput većih poreza, pa su tehnološke dionice prošle sedmice snažno porasle. No, s druge strane, to bi također otežalo prihvaćanje širokog paketa fiskalne pomoći, što očito nije smetalo kupcima dionica.

Predviđanja da bi neizvjestan izborni rezultat (u prvim danima doista bilo nejasno hoće li Biden ili Trump pobijediti) mogli potaknuti rasprodaju dionica nisu se ostvarila. Naprotiv, S&P 500 prošle sedmice je skočio 7,3 posto, a tehnološki Nasdaq čak devet posto. U sedmici američkih izbora nije bilo takvog rasta, otkako je Roosevelt osvojio svoj prvi mandat.

Republikanci će očito zadržati većinu u Senatu, tako da očito neće postojati “plavi val” koji bi mogao – ako demokrati pobijede i u Senatu – donijeti veće poreze i čvršću regulativu. Stoga su u posljednjoj sedmici vrijednosti tehnoloških dionica naglo porasle (čak i za više od deset posto).

Ovim su dionice više nego nadoknadile ozbiljne padove iz sedmice prije, potaknute sve većim brojem novih infekcija koronavirusom, kao i neizvjesnost uoči izbora. Bidenova pobjeda donosi više stabilnosti, smatra poznati CNBC-ev analitičar Jim Cramer.

Ako republikanci zadrže kontrolu nad Senatom, Cramer smatra da će to donijeti burzama mirnije dane i manje svakodnevnog praćenja signala s političke scene.

“Washington bi postao dosadan i više neće biti toliko zanimljiv. Umjesto toga, radije bismo analizirali kako kompanije posluju i kolika je njihova zarada po dionici. To je … nirvana za berze”, naglasio je Cramer.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here