Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna

Poslovanje Ine u 2020. godini po njegovim je riječima zahtijevalo nekoliko operativnih prilagodbi kako bi se osiguralo održivo generiranje novca, no ističe da strateški projekti poput nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nisu ugroženi.

36

Gubitak Ine za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog finansijskog izvještaja te kompanije objavljenog u petak.U istom prošlogodišnjem razdoblju Ina grupa ostvarila je dobit od 681 miliona kuna.

Konsolidirani račun dobiti i gubitka pokazuje da su Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Istovremeno je gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 miliona kuna dobiti iz prvih devet mjeseci prošle godine. Inina uprava u komentaru izvještaja aktuelnu godinu ocjenjuje jednom od najizazovnijih za cijelu naftnu i plinsku industriju, pa tako i za Inu.

“Iako se tržište nafte djelomično stabiliziralo, cjenovno okruženje je i dalje daleko od razina prije krize. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina su pod opterećenjem nižih ostvarenih cijena, dok su rafinerije i marketing izloženi manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama”, kaže se u komentaru.

Ina je u prvih devet mjeseci u maloprodaji prodala 16 posto manje goriva nego u istom lanjskom razdoblju, no u trećem tromjesečju pokazuje se, kako se navodi, “zdrav rast”, s gotovo 300 kilotona prodanog goriva.

Na kraju trećeg tromjesečja Inin neto dug smanjio se za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te iznosi 2,5 milijardi kuna.

“Tokom ljetnih mjeseci Hrvatska je ipak imala nešto bolju turističku sezonu od očekivane, no njen uticaj i sezonsko povećanje prometa nisu mogli nadomjestiti općenito lošije okruženje”, izjavio je uz ostalo predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon.

Poslovanje Ine u 2020. godini po njegovim je riječima zahtijevalo nekoliko operativnih prilagodbi kako bi se osiguralo održivo generiranje novca, no ističe da strateški projekti poput nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nisu ugroženi.

“Godina poput 2020. teško se može ponoviti, no jesenske i zimske mjesece također je teško predvidjeti, a potpuni ekonomski oporavak i dalje nije blizu. Ipak, Ina će ući u 2021. godinu kao kompanija pripremljena na ovu neviđenu krizu i sa snažnim strateškim projektima u toku, kako bi osigurala potencijal za budući rast”, kaže Fasimon.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here