KfW grant od pet miliona eura za mala i srednja preduzeća

Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sporazum o finansiranju i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica virusa COVID-19

96

Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica virusa COVID-19.

Bevanda je sporazum potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a Biancom Clausten i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja preduzeća koja su se suočila sa težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa COVID- 19.

Bevanda je naglasio da je ovo velika pomoć za privredu u BiH te istaknuo da je KfW jedan od važnijih finansijera za mala i srednja preduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

“Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. između KfW-a i BiH, kojim se proširuje namjena sredstava Eeropskog Fonda BH za kreditni program za smanjenje  posljedica od COVID-a 19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija“, kazao je Bevanda.

Podsjetio je da je učešće BiH u Evropskom fondu donacija švicarske  Vlade  u iznosu od 8,2 miliona eura te da se potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here