EU4Business: 4,2 miliona eura za 34 razvojna projekta

Podršku će dobiti više od 300 poduzeća iz oblasti metaloprerađivačke i mašinske industrije, prerade drveta i sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija

41

EU4Business je danas najavio početak provođenja 34 razvojna projekta, usmjerena ka podršci izvozno orijentisanim sektorima u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekata je 4,2 miliona eura, a njihova provedba će doprinijeti povećanju izvoza te zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.
Kroz ova 34 projekta, podršku će dobiti više od 300 poduzeća iz oblasti metaloprerađivačke i mašinske industrije, prerade drveta i sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), a sredstva će biti uložena u inovacije i novu opremu te digitalizaciju poslovanja. Računajući i vlastita ulaganja realizatora, ukupna vrijednost projekata iznosi 7,1 milion eura.
“Evropska unija kroz EU4Business nastavlja sa podrškom bosansko-hercegovačkoj prerađivačkoj industriji. Pandemija Covid-19 je povećala interesovanje malih i srednjih poduzeća za digitalnu transformaciju, a Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Predstojeća podrška EU u iznosu od približno 30 miliona eura dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za povećanje izdržljivosti malih i srednjih poduzeća na posljedice krize. Evropska unija ostaje uz bosansko-hercegovačke privrednike u ovim izazovnim vremenima“, istaknuo je Richard Máša, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Brigitte Heuel-Rolf, GIZ direktorica za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, izjavila je: “Ulaganja u digitalizaciju omogućavaju malim i srednjim poduzećima da postanu konkurentnija i povećaju izvoz. Pored toga, podrška Evropske unije i vlade SR Njemačke putem EU4Business projekta će sačuvati radna mjesta i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje obrazovanih mladih ljudi “.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here