EU grant od dva miliona eura za vodovod u Gradačcu

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu

61
Gradačac

Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl  potpisali su danas sporazum o grantu Evropske unije namijenjen za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti osigurano 1.992.500 eura iz fondova Europske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uvjeti života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša.

“Oko 150 domaćinstava će imati normalnu vodoopskrbu nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU ovaj će projekt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stnovnika ove općine“, naglasio je Bevanda i dodao da će sredstva biti alocirana na Federaciju BIH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

Sporazum je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete radi sprečavanja širenja virusa COVID-19.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here