Zabrinutost za potražnju i nova evropska zatvaranja pritisnuli cijene nafte

Bank of America procjenjuje da će barel u Londonu i na američkom tržištu u 2020. godini u prosjeku stajati 44, odnosno 40 dolara, a u 2021. viših 50 dolara, odnosno 47 dolara.

31
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da raste zabrinutost zbog novih slučajeva koronavirusa, evropske zemlje uvode nova zatvaranja, a Libija planira dodatno povećanje proizvodnje, što sve zajedno prigušuje potražnju.
Na londonskom tržištu je cijena barela prema ugovorima za isporuke u decembru pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,63 dolara. Na američkom tržištu se barelom prema ugovorima za novembar trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 40,60 dolara. Ti se ugovori zatvaraju u utorak. Prema podacima Reutersa, broj zaraženih u svijetu u ponedjeljak je premašio 40 miliona.

“Čak i ako nedavni rekordno visoki broj novozaraženih u svijetu nije smanjio procjenu potražnje, još uvijek nemamo naznake očekivanog oporavka”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Mnoge evropske vlade pooštravaju blokade kako bi suzbile širenje virusa.

“Najnoviji niz strogih ograničenja neizbježno će ometati ekonomskii rast i potkopati oporavak potražnje za gorivima”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ulagači su također usmjereni na rezultate sastanka zajedničkog ministarskog nadzornog odbora (JMMC) grupe proizvođača OPEC+ kasnije u ponedjeljak. Očekuje se da će odbor razgovarati o slabljenju izgleda potražnje, kao i o povećanju libijske proizvodnje, ali vjerovatno neće preporučiti hitne akcije, doznaje se iz neimenovanih izvora.

Libija je značajno pojačala proizvodnju nakon ublažavanja blokade istočnih snaga u septembru. Očekuje se da će naftno polje Abu Attifel od 70.000 barela dnevno ponovno započeti s radom od 24. oktobra, nakon što je mjesecima bilo zatvoreno.

Naftne kompanije najvećeg svjetskog proizvođača nafte, SAD-a, u prošloj sedmici su povećale broj naftnih i plinskih bušotinskih postrojenja najviše od januara, jer su se cijene barela sirove nafte zadnjih mjeseci držale oko 40 dolara po barelu.

Bank of America procjenjuje da će barel u Londonu i na američkom tržištu u 2020. godini u prosjeku stajati 44, odnosno 40 dolara, a u 2021. viših 50 dolara, odnosno 47 dolara. Istovremeno se očekuje da će kineska mahnita kupnja nafte početkom godine oslabiti u četvrtom tromjesečju. Kineske rafinerije u septembru su usporile stope prerade.

Aktivnosti u kineskoj ekonomiji povećale su se u trećem tromjesečju na godišnjoj razini za 4,9 posto, ispod očekivanja analitičara o 5,2-postotnom rastu, pokazuju službeni podaci. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 41,37 dolara i nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here