Vlada FBiH predložila oslobađanje rudnika od putarine na dizel

Ukupna količina od 33,4 miliona litara godišnje odnosi se na rudnike Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić, Gračanica, Banovići, Široki Brijeg, Posušje i Jajce te firmu Lager Posušje

58

Vlada FBiH je  Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2021. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju.

Ukupna količina od 33.425.723,40 litara godišnje odnosi se na rudnike uglja Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić, Gračanica i Banovići, rudbnike boksita Široki Brijeg, Posušje i Jajce, te firmu za zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva Lager d.o.o. Posušje.

Među razlozima za oslobađanje od plaćanja putarine na dizel-gorivo je i taj da se na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva dugoročni bilans energetskih potreba FBiH i proizvodnja električne energije, jer od ukupne godišnje proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u Federaciji BiH isporuče JP Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo, odnosno termoelektranama u Kaknju i Tuzli.

Vlada FBiH je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila i prijedlog za oslobađanje JP Željeznice FBiH od plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2021. godinu u količini od 2.882.065,8 litara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here