Američki teoretičari aukcija dobitnici Nobelove nagrade

Amerikanci Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson Nobelovu nagradu za ekonomske nauke zaslužili su novim aukcijskim modelima u kojima bi prodavci težili dobrobiti društva, a ne većem prihodu

47

Amerikanci Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson ovogodišnji  su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomske nauke, koju su zaslužili teorijom aukcije i novim modelima nadmetanja u kojima bi prodavci težili dobrobiti društva, a ne većem prihodu.

Ekonomisti sa univerziteta Stanford proučavali su aukcije i koristili svoja saznanja kako bi osmislili nove aukcijske formate za robe i usluge koje je teško prodati na tradicionalan način, poput radio frekvencija, navodi se u saopćenju švedske Kraljevske akademije.

“Koristeći teoriju aukcija, istraživači pokušavaju razumjeti ishode različitih propisa o nadmetanju i konačne cijene. Posao im otežava činjenica da se ponuđači ponašaju strateški, na temelju dostupnih podataka, i uzimaju u obzir ono što sami znaju, ali i ono što misle da znaju drugi.

Wilson je razvio teoriju aukcija predmeta sa zajedničkom vrijednošću, koja na početku procesa nije poznata, ali je na kraju ista za sve. Primjeri uključuju buduću vrijednost radio frekvencija ili količinu minerala na određenom području. Pokazao je zašto racionalni ponuđači predlažu cijenu nižu od vlastite najbolje procjene zajedničke vrijednosti, zaključivši da strahuju od ‘prokletstva pobjednika’, odnosno da će platiti previše i u konačnici biti na gubitku.

Milgrom je formulirao općenitiju teoriju, koja uključuje zajedničke, ali i privatne vrijednosti ponuđača. Analizirao je strategije nadmetanja u brojnim poznatim formatima aukcija, pokazujući da će format prodavcu pružiti veći očekivani prihod ako ponuđači tokom aukcije saznaju više jedni o drugima i o međusobno procijenjenim vrijednostima.

Dvojica američkih ekonomista izumila su i nove formate za istovremene aukcije više međusobno povezanih predmeta, u ime prodavca motiviranog širim društvenim boljitkom, a ne maksimalnim prihodom.

Od njihovog istraživanja koristi su imali prodavci, kupci i porezni obveznici diljem svijeta”, zaključila je Švedska Akademija.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here