Belgijski grad Leuven osvojio titulu Evropske prijestolnice inovacija

I dok EU hvali model upravljanja u Leuvenu, njegov gradonačelnik Mohamed Ridouani kaže kako smatra da je u gradu sa 100.000 stanovnika lakše pridobiti građane da aktivno učestvuju u projektima.

38
Nakon Barselone, Amsterdama, Pariza, Atine i Nantesa belgijski grad Leuven osvojio je prestižnu titulu Evropske prijestolnice inovacija, koja se dodeljuje za inovacije na području zdravstva, okoliša i obrazovanja, a utječu na poboljšanje kvalitete življenja građana, piše portal Focus on Belgium, a prenosi euronews.com.
Leven, grad sa 100.000 stanovnika na području Flandrije, dobio je nagradu za svakodnevnu brigu o brojnim izazovima na polju klimatskih promjena, kulture, obrazovanja, zdravlja i skrbi s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana, stoji u objašnjenju.

U svim tim područjima grad primjenjuje sistem koji uključuje sve aktere društvenog života – stanovnike, organizacije, kompanije i akademske institucije. Kada je posrijedi kvaliteta životne sredine, gradske vlasti imaju dugoročnu ambiciju da do 2050. godine postanu “klimatski neutralna” lokacija.

Da bi se taj cilj postigao provodi se niz pilot projekata, među ostalim i na polju energetike i transporta, piše belgijski portal te dodaje da je kao dio nagrade i titule Leuven dobio i oko milion eura. I dok EU hvali model upravljanja u Leuvenu, njegov gradonačelnik Mohamed Ridouani kaže kako smatra da je u gradu sa 100.000 stanovnika lakše pridobiti građane da aktivno učestvuju u projektima.

“Ne započnete li lokalno, nećete nikuda stići. I prilično sam optimističan jer zamjećujem da u svijetu sve više manjih gradova preuzima vodeću ulogu. Oni idu dalje od svojih nacionalnih vlada, a na kraju ih nacionalne vlade slijede. I zato se nadam da će velike institucije poput Evropske unije posvetiti više pažnje onome što se događa na lokalnoj razini”, kazao je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here