New York i dalje najjači svjetski finansijski centar

New York je zadržao prvo mjesto na u Indeksu globalnih finansijskih centara, a London se učvrstio na drugom mjestu, pokazuje danas objavljeno istraživanje

17

New York je zadržao prvo mjesto na svjetskoj listi najjačih finansijskih centara, a London se učvrstio na drugom mjestu, pokazuje danas objavljeno istraživanje.

Indeks globalnih finansijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom, a uključuje anketu 8.549 stručnjaka iz finansijskog sektora i njihovih više od 54.500 ocjena. Finansijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalificiranih radnika, kvalitet života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

“GFCI pokazuje povećano povjerenje u vodeće finansijske centre, ali i općenito smanjenje povjerenja u druge centre. Rezultati Indeksa pokazuju veće oscilacije zbog neizvjesnosti vezane uz trgovinu, političku stabilnost i ekonomski uticaj pandemije koronavirusa, dodao je Mainelli”, rekao je Michael Mainelli, izvršni predsjednik Z/Yena.

Kako pojašnjavaju autori istraživanja, novi načini rada, diktirani pandemijom, predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog finansijskog centra. Za primjer navode da “gledano iz fizičke perspektive, COVID-19 ima razorne ekonomske posljedice po grad London, ali finansijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu”.

Šangaj je na listi pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hong Kongu i Singapuru. Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za New Yorkom, neki ispitanici smatraju da bi Brexit mogao kratkoročno i srednjoročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada, kojeg su globalne banke do sada koristile kao ulaznu tačku u Evropsku uniju

“Nakon isteka tranzicijskih aranžmana za Brexit 31. decembra, London će izgubiti neograničeni pristup Evropskoj uniji i njegov pristup klijentima u EU bit će neujednačen”, podsjeća Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here