Iskorišteno 15.087 turističkih vaučera Vlade RS

U Višegradu održan sastanak Koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija RS

29

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović izjavila je da je turističkim vaučerima, kojih je do sada upotrijebljeno 15.087, spašena turistička sezona.

“Početak ove godine najavljivao je jednu od najuspješnijih godina kada je riječ o posjetama stranih i domaćih turista. Nažalost, zbog pandemije virusa korona situacija se okrenula, ali smo se prilagodili tome i okrenuli promociji domaćeg turizma”, kazala je Jovanović u Višegradu, gdje je danas održan sastanak Koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija RS, na kojem je razgovarano o uticaju pandemije virusa korona na turizam u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Savjetnik entitetskog ministra za trgovinu i turizam Dragan Talić podsjetio je da je Vlada RS u julu pustila u opticaj turističke vaučere “koji su umnogome pomogli da turizam opstane“.

“Dnevno se koristi i preko 200 turističkih vaučera. Veliki problem predstavlja i bezbjednost turizma, odnosno kako da se ljudi sačuvaju od potencijalne zaraze virusom korona, a kroz sastanke kao što je ovaj danas, trudimo se da nađemo najbolja rješenja kako bismo pomogli našim privrednicima da prevaziđu ovu situaciju”, istaknuo je Talić.

Sastanak je održan povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava u nedjelju, 27. septembra, a prema riječima Dragane Šobut iz Privredne komore RS, ove godine je posvećen razvoju ruralnog turizma.

“S tim u vezi, Privredna komora je tu da pomogne razvoj ove grane, tako što će poljoprivredne proizvođače animirati da svoja gazdinstva stave u svrhu razvoja turizma, a na osnovu iskustava iz okruženja”, navela je Šobut.

Predsjednik Koordinacionog odbora Turističke organizije RS Marko Radić konstatovao je da je turizam jedan od sektora na koji je pandemija virusa korona najviše uticala.

“Razgovarali smo i o mjerama koje je Vlada donijela kako bi ublažila cijelu situaciju, kao i o tome kako je pandemija uticala na lokalne zajednice i njihove turističke organizacije, te o planovima za narednu turističku sezonu”, rekao je Radić.

Direktorica Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović napomenula je da je u avgustu veliki broj gostiju boravio u tom gradu, te da su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

“Mi već pravimo plan rada za narednu godinu, kao da negativnih efekata pandemije nije ni bilo”, istaknula je Todorović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je za taj grad veoma značajno što se u njemu obilježava Svjetski dan turizma.

“Višegrad je već odavno na svjetskoj turističkoj mapi prepoznat kao poželjna destinacija. Ove godine smo zabilježili manji broj turista zbog pandemije, ali se nadamo da će od proljeća situacija umnogome biti poboljšana”, zaključio je Đurević.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here