Dionice Tesle tonu nakon razočaravajućih najava oko baterije

Tesla je izgradio prototip linije za proizvodnju baterijskih ćelija u laboratoriju u Fremontu u Kaliforniji, u blizini američke tvornice automobila u SAD-

40
Dionice Tesle danas su potonule 5,6 posto jer su investitori negativno reagirali na suzdržane najave povodom nove baterije.
Očekivalo se da će Muskova tvrtka u utorak popodne objaviti detalje o novoj vrsti baterijskih ćelija koju je razvila. Analitičari su se nadali da bi ta tehnologija mogla pomoći Tesli da održi prednost nad rivalima u prostoru električnih vozila, ali Musk je u ponedjeljak prigušio takve nade kada je upozorio na prepreke za postizanje masovne proizvodnje.

“Važna napomena o Teslinom danu baterija koji je na rasporedu sutra”, tvitao je Musk.

“To utiče na dugoročnu proizvodnju, posebno na Semi, Cybertruck & Roadster, ali ono što najavljujemo doći će u fazu ozbiljne proizvodnje tek 2022.”

Musk je rekao da će Tesla povećati kupovinu baterijskih ćelija od dobavljača Panasonic, LG i CATL, ali upozorio je da “i dalje predviđamo značajne nestašice u 2022. i nakon toga ako i sami ne poduzmemo mjere”. Tesla je izgradio prototip linije za proizvodnju baterijskih ćelija u laboratoriju u Fremontu u Kaliforniji, u blizini američke tvornice automobila u SAD-u.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here