Održan Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST Lukavac 2020. 

Značajno je istaknuti da su i ove godine na Sajmu, dodijeljena priznanja i nagrada  „Zvijezda turizma BiH" za 2019. godinu. „Zvijezda turizma BiH" nagrada je koju dodjeljuje Privredna/Gospodarska komora FBiH za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga

62

Usprkos tome što su mnoge sajamske aktivnosti u Bosni i Hercegovini ove godine otkazane, Međunarodni sajam turizma i ekologije „List” je po 18. put organiziran. Sajamske aktivnosti su trajale od 17.-19. septembra uz pridržavanje svih  epidemioloških mjera, na otvorenom platou u centru Lukavca.  

Ove godine Sajam je okupio nešto manji broj izlagača, nego što je to bio slučaj prethodnih godina, ali je on i ove godine zadržao svoj međunarodni karakter. Uz izlagače iz Bosne i Hercegovine, ove godine na Sajmu su učestvovali izlagači iz Albanije, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Program sajma je modificiran, pa je umjesto natjecanja srednjih ugostiteljskih škola  održano natjecanje u pripremi autohtonih jela, te okrugli stolovi posvećeni ekologiji i turizmu.

Značajno je istaknuti da su i ove godine na Sajmu, dodijeljena priznanja i nagrada  „Zvijezda turizma BiH” za 2019. godinu. „Zvijezda turizma BiH” nagrada je koju dodjeljuje Privredna/Gospodarska komora FBiH za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju i promociji turizma u Bosni i Hercegovini. Nagrada je uspostavljena prošle godine, a od ove godine se pored glavne nagrade „Zvijezde turizma BiH” , dodjeljuju i priznanja u nekoliko kategorija turistička organizacija, turistička manifestacija, receptivna turistička agencija, ugostiteljski objekt za smještaj u podkategoriji hotel i ostali objekti za smještaj te organizacija i/ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. 

Na temelju pravilnika koji je napravljen, objavljen je Javni natječaj za prijavu kandidata, te je formirana stručna komisija koju čine stručnjaci iz oblasti turizma u Bosni i Hercegovini, predstavnici turističkih zajednica, turističkih klastera, udruženja za turizam, privrednih komora, akademske zajednice i  Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Komisija je razmotrila podnesene prijedloge, rangiralo kandidate i donijelo odluku o dodjeli priznanja i nagrada. U kategoriji za najbolju Turističku organizaciju priznanje je dobila JU Turistička organizacija grada Trebinje.,  kategoriji za najbolju Turističku manifestaciju priznanje je dobila manifestacija „Andrinje” – Podrumi Andrija d.o.o.Čitluk., u kategoriji za najbolju Receptivnu turističku agenciju priznanje je pripalo turističkoj agenciji Zoom Travel Vogošća, u. kategoriji Ugostiteljski objekt za smještaj; podkategoriji Hotel priznanje je dodijeljeno Europe Group d.d. Sarajevo.
U podkategoriji Ostalog objekta za smještaj priznanje je dobio Dalton d.d. Tuzla. Dok je u kategoriji Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga priznanje pripada Olimpijskom centru Jahorina.

Priznanje za Pojedinca za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga pripalo je Tomislavu Galiću.  Prije nepunih mjesec dana, COVID 19 je nažalost prekinuo čovjeka velikog srca i velikog profesionalca  u svom poslu, u nastavku predanog rada i nastojanju da svojim aktivnostima pomogne cjelokupnom turističkom sektoru Bosne i Hercegovine u izlasku iz trenutne krize. Zbog toga je Privredna/Gospodarska komora FBiH, posthumno dodijelila i Posebno priznanje za životno djelo gdinu Mili Bijavici, za izniman doprinos turizmu Bosne i Hercegovine. Priznanje je preuzeo njegov sin Mili Bijavica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here