Britanska centralna banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama

Britansko privreda u drugom tromjesečju potonula 20 posto na kvartalnom nivou, najviše u skupini sedam najvećih ekonomija (G7)

41
Britanska centralna banka izvijestila je da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u ekonomiji zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.
BoE je nakon  sjednice izvijestio da je devet članova odbora za monetarnu politiku (MPC) jednoglasno odlučilo potvrditi važeće kamatne stope na 0,1 posto i aktualni program kupnji obveznica u vrijednosti 745 milijardi funta. Takva odluka u skladu je s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete. Ujedno su ocijenili da je oporavak šeste najveće ekonomije brži nego što su bili procijenili još prošlog mjeseca.

Oporavak privrede vjerojatno će se nastaviti i razina aktivnosti u trećem kvartalu bit će sedam posto slabija u usporedbi s krajem 2019. godine, a ne devet posto slabija, kao što je BoE predviđao u augustu. “Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju i spreman je na odgovarajući način prilagoditi monetarnu politiku u skladu sa svojim mandatom. Usto će razmotriti niz poteza koje bi mogao preduzeti kako bi postigao svoje ciljeve”, izvijestili su iz centralne banke.

Najavili su također da će u četvrtom kvartalu “započeti strukturirani angažman na operativnim uslovima” za negativne kamatne stope, signalizirajući da će razmotriti kako spustiti kamatne stope ispod nule, vodeći računa o tome da ne naštete zajmodavnim aktivnostima banaka i oporavku ekonomije.

Britansko privreda u drugom tromjesečju potonula 20 posto na kvartalnom nivou, najviše u skupini sedam najvećih ekonomija (G7). Poput ostalih centralnih banaka u svijetu, i BoE razmišlja o tome kako najbolje iskoristiti ograničeni manevarski prostor. Guverner Andrew Bailey i neke njegove kolege u ranijim su istupima isticali da razmatraju loše i dobre strane uvođenja negativnih kamatnih stopa, čime bi slijedili primjer drugih centralnih banaka, poput Evropske centralne banke (ECB) i japanske Bank of Japan (BOJ). Mnogi analitičari očekuju da će BoE na sjednici u novembru povećati vrijednost programa kupnji obveznica, podsjeća Reuters.

Najnovije odluke centralne banke snažno su pritisnule kurs britanske valute koja je prema dolaru oslabila oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,29 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here