Žene u Srbiji zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Evropski prosjek je 16,3 posto, a svjetski 23 posto, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović

39

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u prosjeku od 11 do 16 posto u korist muškaraca, evropski prosjek je 16,3 posto, a svjetski 23 posto, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obilježava u svijetu, Mihajloviće je navela da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

“Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da, kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrijednost, žene zarađivale 546 eura za njihovo obavljanje”, kazala je Mihajloviće, koja je i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Ona je napomenula da je epidemija virusa korona dodatno osvijetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, dok ih u najplaćenijim sektorima, poput IT industrije, ima malo. Mihajlović je istaknula da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju neplaćenih poslova kod kuće.

“Čak 96 posto žena kao razlog za skraćeno radno vrijeme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri posto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da mijenjamo”, zaključila je Mihajlović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here