Prihod Ukrajine od tranzita ruskog plina ove godine dvije milijarde dolara

Ukrajina i Rusija potpisale su 30. decembra 2019. godine paketni ugovor o tranzitu plina za razdoblje 2020. - 2024. godine, s mogućnošću produženja za još deset godina. Ugovor predviđa povlačenje svih međusobnih arbitražnih i pravnih zahtjeva.

31
Ukrajina će ove godine dobiti oko dvije milijarde dolara za usluge tranzita ruskog prirodnog plina u Evropu, izjavio šef uprave Naftogaza Ukrajine Andrij Koboljev u intervjuu s ukrajinskom novinarkom Janinom Sokolovom, koji je objavljen na Youtubeu.
“Mislim da će ove godine brojka biti približno dvije milijarde dolara”, rekao je Koboljev.

Podsjetio je da aktualni tranzitni ugovor između Naftogaza i Gazproma predviđa načelo “preuzmi ili plati”, koji podrazumijeva plaćanje za rezervirane ukrajinske tranzitne kapacitete, bez obzira na količine plina, pa čak i slučaj da tranzit potpuno izostane.

Šef Naftogaza upozorio je na rizik potpunog prestanka tranzita kroz Ukrajinu, koji bi se mogao dogoditi u slučaju završetka i puštanja druge cijevi plinovoda Sjeverni tok.

“Za nas će to značiti da nakon završetka tranzitnog ugovora postoji velika vjerojatnost da neće biti tranzita plina kroz teritorij Ukrajine”, rekao je Koboljev. Istovremeno, kako je rekao, tokom trajanja ugovora o tranzitu Ruska Federacija morat će plaćati rezervirane kapacitete, a u protivnom će Kijev ići na sud. Koboljev ne vjeruje da će Njemačka napustiti projekt Sjeverni tok 2.

“Čisto sumnjam da će bez američkih sankcija, čine jačanje očekujemo ove jeseni, biti moguće reći da je taj projekt završen, zaustavljen ili je mrtav. Ne bih na to računao”, rekao je.

Prema Koboljevu, situacija s Aleksejem Navaljnim iskoristit će se za uticaj na sudbinu projekta, ali unatoč tome Kijev očekuje da samo američke sankcije mogu blokirati završetak plinovoda.

Ukrajina i Rusija potpisale su 30. decembra 2019. godine paketni ugovor o tranzitu plina za razdoblje 2020. – 2024. godine, s mogućnošću produženja za još deset godina. Ugovor predviđa povlačenje svih međusobnih arbitražnih i pravnih zahtjeva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here