Wall Street porastao uoči odluka Feda

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 13.217 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.067 bodova.

18
Na Wall Streetu su u utorak indeksi berze porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka centralna banka zadržati poticajnu monetarnu politiku.
Dow Jones ojačao je 2 boda ili 0,01 posto, na 27.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 3.401 bod, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 11.190 bodova. Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije oporavljaju od koronakrize.

U Kini je promet u trgovini na malo u augustu porastao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u augustu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto. Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

„Kina je na ovoj tački pandemije ekonomski pobjednik”, kaže Kit Juckes, strateg u banci Societe Generale. Pozitivno su na tržište utjecali i dobri pokazatelji iz američke ekonomije.

Tvornička aktivnost snažno je porasla u kolovozu, već četvrti mjesec zaredom, dok su uvozne cijene u istom mjesecu porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje inflacijskih pritisaka.

U fokusu ulagača je i jučer započeta dvodnevna sjednica čelnika američke središnja banke, prva otkako je predsjednik Feda Jerome Powell najavio popustljiviji stav središnje banke prema inflaciji.

„Dok se rast  ekonomije usporava, nadolazeće makroekonomske vijesti trebale bi biti dobre, što upućuje na zaključak da Fed ne bi trebao mijenjati politiku”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u kompaniji Spartan Capital Securities.

Od kada je u martu izbila koronakriza, Fed je drastično srezao ključne kamatne stope na nulu, ponovno počeo otkupljivati državne obveznice i uveo niz mjera za ublažavanje recesije. Upravo zahvaljujući tim mjerama, kao i fiskalnim poticajima američkih vlasti, Wall Street je nadoknadio sve gubitke od koronakrize, pa su S&P 500, kao i Nasdaq indeks, nedavno dosegnuli rekordne razine.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 13.217 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.067 bodova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here