Njemačka dala 627 miliona eura kompanijama koje razvijaju vakcinu za covid-19

  Ministarstvo je objavilo da još razgovaraju o dodjeljivanju sredstava kompaniji IDT Biologika, koja proizvodi cjepiva za druge farmaceutske firme te radi na tvz. vektorskom cjepivu.

  6

  Njemačka je dodijelila 627 miliona eura biotehnološkim kompanija BioNTech i CureVac u utorak kako bi ubrzale razvoj vakcinu za covid-19 i proširile njemačke proizvodne kapacitete.
  Ministrica obrazovanja i istraživanja Anja Karliczek upozorila je da sigurnost treba ostati glavni prioritet kako bi šira populacija prihvatila cjepivo. “Čak i dok svijet čeka na vakcinu, nećemo ići rizičnim prečicama”, kazala je na novinskoj konferenciji u Berlinu.

  Mnogi su zabrinuti da bi se mogli smanjiti standardi sigurnosti i efikasnosti, u utrci za razvoj vakcine protiv covida-19, koji je do sada zarazio više od 29 miliona ljudi i odnio preko 926.000 života.

  Kompanije koje razvijaju vakcinu moraju tek provesti ispitivanja na velikom broju ljudi, ali je Rusija odobrila cjepivo za covid-19 prošlog mjeseca, zbog čega su neki zapadni stručnjaci kritizirali Rusiju da nije dovoljno rigorozno ispitala cjepivo. Karliczek je kazala da ne očekuje da će vakcina biti dostupna široj populaciji do sredine 2021.

  Ministarstvo je dodijelilo 375 miliona eura BioNTechu, a CureVacu 252 miliona eura, ali kompanije moraju ispuniti određene kriterije.

  Ministarstvo je objavilo da još razgovaraju o dodjeljivanju sredstava kompaniji IDT Biologika, koja proizvodi cjepiva za druge farmaceutske firme te radi na tvz. vektorskom cjepivu.

  Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, kazao je kako je važno imati vakcine od više proizvođača te da će Njemčka unaprijed osigurati više doza, nego što ima stanovnika. Berlin je već osigurao 54 miliona doza potencijalnog cjepiva AstraZenece, u sklopu dogovora te firme s EU-om, po kojem je Unija osigurala 450 miliona doza.

  Spahn kaže da će vlada odlučiti ove sedmice hoće li dati sredstva COVAX-u, WHO-ovom planu globalne alokacije cjepiva.

  PODIJELI

  OSTAVITI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here