Dokapitalizacija Union banke emisijom dionica

45
Union banka d.d. Sarajevo će u novu dokapitalizaciju, sadržano je u prijedlogu na Skupštinu dioničara koja je zakazana za 24. septembar 2020. godine.
Na dnevnom redu Skupštine su donošenje odluke o odobravanju IV emisije dionica zatvorenom ponudom i odluke o povećanju kapitala emisijom dionica. Federalna vlada je krajem maja ove godine dala saglasnost Federalnom ministarstvu finansija za pretvaranje potraživanja Vlade FBiH u dionički kapital Union banke u iznosu od 25 miliona KM putem zatvorene emisije dionica.

Ova sredstva predstavljaju nedospjela potraživanja Vlade Federacije BiH po osnovi dva ugovora o kreditu po subordiniranim uvjetima zaključena 29. marta 2018. i 21. marta 2019. godine između Vlade FBiH, koju je zastupalo Federalno ministarstvo finansija, i Union banke Sarajevo. Vlada Federacije BiH je 31.12.2019. godine imala kapital u Union banci u iznosu 41,18 miliona KM, što čini 93,38 posto ukupnog dioničkog kapitala.

Pretvaranjem potraživanja u kapital Union banke bit će povećan kapital Vlade na iznos od 66,18 miliona KM ili 95,78 posto ukupnog dioničkog kapitala.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here