State Department: Korupcija tjera investitore od BiH

BiH je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju prevladati korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u godišnjem izvještaju State Departmenta

38

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju prevladati korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u novom godišnjem izvještaju State Departmenta koji se izrađuje radi pružanja pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka, a u kojem se opisuju uslovi na stranim tržištima u smislu otvorenosti za strane investicije, pravnog sistema i transparentnosti, industrijske politike, zaštite stvarne i intelektualne svojine,  odgovornosti poslovanja, korupcije, političkog i sigurnosnog okruženja…

“Ekonomske reforme za završetak tranzicije iz socijalističke prošlosti u tržišno orijentisanu budućnost odvijale su se polako i zemlja ima relativno nizak nivo stranih direktnih investicija (SDI). Prema Centralnoj banci BiH, SDI u BiH u prvih devet mjeseci 2019. iznosile su 505 miliona američkih dolara,a u 2018. godini 458 miliona dolara”, navodi se u Izvještaju.

Kako prenose agencije, State Department podsjeća i da je, prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, BiH među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, rangirana na 90. mjesto među 190 globalnih ekonomija.

“Izvještaj Svjetske banke svrstava BiH posebno nisko zbog njenih dugotrajnih i napornih procesa započinjanja novog posla i dobijanja građevinskih dozvola”, konstatira se u Izvještaju te ističe da se prije pandemije COVID-19 očekivalo se da će se ekonomski rast BiH ubrzati u 2020. godini, da bi 2021. dostigao četiri procenta, potpomognut uglavnom potrošnjom i donekle javnim investicijama.

“Privreda BiH se proširila za procijenjenih tri posto u 2019. godini, a domaća potražnja je i dalje dominantni pokretač rasta”, opaža se u Izvještaju.

State Department ukazuje i da su američka ulaganja u BiH niska zbog malog tržišta, relativno niskog nivoa prihoda, udaljenosti od Sjedinjenih Američkih Država, izazovne poslovne klime i nedostatka mogućnosti za ulaganje.

“Većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju male prodajne kancelarije koje su koncentrirane na prodaju američke robe i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja u BiH. Američke kompanije sa predstavništvima u BiH uključuju velike multinacionalne korporacije i tržišne lidere u svojim sektorima, kao što su Coca-Cola, Microsoft, Cisco, Oracle, Pfizer, McDonalds, Marriott, Caterpillar, Johnson & Johnson, FedEx, UPS, Philip Morris, KPMG, Price VaterHouse Coopers i drugi”, precizira se u Izvještaju, u kojem State Department ipšak zaključuje da “BiH nudi poslovne mogućnosti dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima i da su se kompanije koje su uspjele prevladati izazove uspostavljanja prisustva u BiH vremenom često vraćale svoje ulaganje”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here