UNWTO: Više od 50 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja, ali oprez ostaje

"Primijetili smo i porast putničkih savjeta vlada vlastitim građanima, uz sve više i različitih ograničenja te drugih mjera usmjerenih na putnike koji dolaze iz određenih zemalja ili regija", zaključuju iz te organizacije.

36
Više od 50 posto svjetskih odredišta do septembra je ublažilo ograničenja putovanja uvedena zbog covida-19, a iako ih je dosta zadržalo određene restriktivne mjere, ipak se osjeća trend postupnog ponovnog pokretanja turizma, nova je ocjena Svjetske turističke organizacije-UNWTO.
Takve ocjene UNWTO (specijalizirana agencija UN-a za turizam) temelji na svojoj analizi ograničenja putovanja do 1. septembra u svim svjetskim regijama, objavljenoj u njihovom sedmom izvještaju “Ograničenja putovanja vezana za covid-19: Globalni pregled za turizam”.

U izvještaju se iznosi da je do septembra 53 posto svjetskih turističkih odredišta ublažilo ograničenja putovanja, a 47 posto njih je zadržalo određene restriktivne mjere.

“Koordinirano vodstvo i pojačana saradnja među vladama dovele su do toga da se turizam polako, ali stalno pokreće u mnogim dijelovima svijeta. Ublažavanje ograničenja putovanja znači i povratak socijalnih i ekonomskih koristi od turizma. Moramo ostati oprezni, ali smo zabrinuti zbog odredišta s dugotrajnim i potpunim ograničenjima putovanja, posebno tamo gdje je turizam spas i bez kojeg nema ekonomskog i društvenog razvoja”, izjavio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

UNWTO je utvrdio kako odredišta koja su ublažila ograničenja putovanja uglavnom imaju visoku ili vrlo visoku razinu zdravstvene i higijenske infrastrukture, kao i relativno nisku stopu infekcije covidom-19.

Unutar naprednih ekonomija 79 posto turističkih odredišta već je ublažilo ograničenja, dok je to u ekonomijama u razvoju učinilo samo 47 posto, a 64 posto od svih odredišta koja su ublažila ograničenja visoko su ili srednje ovisni o avio saobraćaju za dolaske stranih turista.

Izvještaj pokazuje i da 43 posto svjetskih odredišta i dalje ima potpuno zatvorene granice za turizam, a 27 ih je imalo i i potpuno zatvorene granice bar 30 sedmica.

Jedni pokreću turizam, drugi zatvaraju granice

“Više od polovice svih odredišta s granicama potpuno zatvorenim za turizam klasificirana su i kao neka od najranjivijih zemalja svijeta, poput malih otočnih država u razvoju, nekoliko njih koje nemaju izlaz na more, a više od pola ih je, odnosno njihov turizam, uveliko ovisan o avionima jer im više od 70 posto turista dolazi tim prijevozom, kojeg sada praktički nema”, ističu iz UNWTO-a.

Poručuju da će nastaviti pratiti uticaj covida-19 na turizam, upozoravajući na ono što su, kako kažu, upozoravali od početka pandemije da je “situacija fluidna i da, čak i kad se turizam ponovno pokreće u nekim regijama, u drugima se restrikcije mogu pooštriti i granice ponovo zatvoriti”.

“Primijetili smo i porast putničkih savjeta vlada vlastitim građanima, uz sve više i različitih ograničenja te drugih mjera usmjerenih na putnike koji dolaze iz određenih zemalja ili regija”, zaključuju iz te organizacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here