LVMH na zahtjev francuske vlade obustavio preuzimanje Tiffanyja

Dogovor o preuzimanju postignut je neposredno prije izbijanja pandemije, a LVMH bi njime znatno povećao prisutnost na američkom tržištu i proširio ponudu nakita s draguljima

50
Francuski proizvođač luksuzne robe LVMH objavio je da zbog naloga francuske vlade ne može zaključiti kupovinu američkog draguljara Tiffanyja, signalizirajući prelijevanje napetosti između SAD-a i Francuske i na odnose među kompanijama.
Francuska vlada zatražila je od LVMH-a da odgodi kupovinu do 6. januara nakon prijetnje SAD-a uvođenjem carina na francuske proizvode, izvijestila je francuska kompanija.

Tiffany je istovremeno zatražio pomicanje krajnjeg ugovornog roka za zaključenje tranzicije za kraj godine, navode u francuskoj kompaniji. Ugovorom je utvrđeno da bi trebala biti završena do 24. novembra. S obzirom na takav razvoj događaj i na rezultate pravne analize, odbor direktora “službeno objavljuje da, kako sada stvari stoje, Grupa LVMH neće moći zaključiti akviziciju Tiffany & Coa”, stoji u saopćenju.

Iz Tiffanyja su odgovorili da su podigli tužbu pred američkim sudom kako bi dobili realizaciju sporazuma. U tužbi tvrde da je francuska kompanijaa prekršila ugovorne odredbe o pribavljanju dozvola regulatora za ravnopravno tržišno takmičenje. LVMH još nije zatražio dozvolu regulatora u nekoliko ključnih jurisdikcija, uključujući Evropsku uniju, ističu u Tiffanyju.

Smatraju da LVMH ne može izbjeći akviziciju ukazivanjem na “značajne negativne elemente” u njihovom poslovanju ili na kršenje ugovornih obaveza. LVMH ne može tvrditi ni da transakcija “u određenom smislu nije u skladu s patriotskim dužnostima koje proizlaze iz činjenice da je francuska kompanija”, tvrde u Tiffanyju.

Nemamo drugog izbora nego podnijeti tužbu, kazao je portparol Tiffanyja Roger Farah, dodajući da su uvjereni da su ispunili sve obaveze iz sporazuma. Američka kompanija optužuje LVMH da koristi nalog francuske vlade kao izgovor da se povuče iz sporazuma koji je postao daleko manje privlačan s obzirom na negativan uticaj pandemije koronavirusa na sektor luksuznih dobara.

“Smatramo da LVMH nastoji iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi izbjegao zaključenje transakcije u dogovorenim uslovima”, poručuju iz Tiffanyja.

“Činjenica je da ne postoji uporište u francuskim zakonima na koje bi se ministar vanjskih poslova mogao pozvati kako bi od kompanije tražio kršenje valjanog i obavezujućeg sporazuma”, naglašavaju.

Dogovor o preuzimanju postignut je neposredno prije izbijanja pandemije, a LVMH bi njime znatno povećao prisutnost na američkom tržištu i proširio ponudu nakita s draguljima, napominje dpa. Washington i Pariz sukobljavaju se oko niza trgovinskih pitanja, a krupni je predmet spora i francusko oporezivanje digitalnih kompanija, poput Googlea i Amazona.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighizer najavio je u julu nove, 25-postotne kompenzacijske carine na niz francuskih proizvoda, uključujući kozmetiku i ručne torbice.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here