Bh. peradari traže državnu podršku

Koordinacioni odbor peradara BiH uputio je apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da podrže domaću proizvodnju i time spase najmanje 5.000 radnih mjesta

41

Koordinacioni odbor peradara BiH uputio je danas apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da podrže domaću proizvodnju i time spase najmanje 5.000 radnih mjesta.

“Naime, unatoč ranijim zahtjevima za pomoć i poduzimanje konkretnih mjera,  vlasti u BiH nisu smanjile namete na proizvodnju mesa peradi i jaja, niti pružile dodatnu stimulaciju za proizvodnju i zaštitu radnih mjesta. Sa druge strane, troškovi proizvodnje su porasli usljed povećanja cijene stočne hrane i većih troškova njenog transporta izazvanih promjenom uzovno-izvoznih ruta nakon izbijanja COVID-19 pandemije. Pored toga, prodajne cijene mesa peradi i jaja su najniže do sada i cijelom sektoru prijeti nesolventnost i poslovanje sa gubicima.

Da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou (u sektoru trenutno radi 20.000 ljudi) od vlasti se očekuje pomoć u povećanju izvoza u EU, uključujući početak izvoza konzumnih jaja, te pružanje finansijske podrške i poticaja za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta”, saopćeno je iz Odbora.

“Cijene proizvoda su najmanje u istoriji ove proizvodnje u BiH i ispod su troškova koštanja proizvodnje. Unatoč tome, potrošnja i dalje opasno opada. Naši prijedlozi za poboljšanje stanja nisu implementirani. Nismo dobili podršku u ugovaranju novih izvoznih poslova, nije došlo do povećanja podsticaja za proizvodnju, očuvanje plata i radnih mjesta, niti su smanjena davanja državi. Kao rezultat trenutnog stanja, bez posla bi moglo ostati 5.000 radnika. Očekujemo pomoć države, kako je urađeno sa crvenim mesom, jer bez pomoći države ne možemo biti konkurentni na stranim tržištima“, upozorio je Edin Jabandžić, predsjedavajući Odbora.

Govoreći o proizvodnji jaja, kopredsjedavajući Odbora Predrag Miličić istaknuo je da je stanje isto kao i sa proizvodnjom mesa peradi te je naglasio da je neophodno pokretanje aktivnosti za dobijanje odobrenja za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU, gdje se trenutno mogu izvesti samo jaja za preradu.

“Ne tražimo zabranu uvoza konzumnih jaja, jer u postojećoj situaciji jednostavno niko nema interesa da dođe na bh. tržište. Sa druge strane, nama je jako bitno da izađemo na EU tržište sa punim asortimanom naših proizvoda i time omogućimo njihov plasman. Domaće tržište sada jednostavno nije dovoljno veliko za nas“, kazao je on.

Bh. peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata. U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan. Proizvodnja pokriva većinu potreba domaćeg tržišta dok se skoro 20 posto proizvoda izvozi.

U apelu vlastima, naglašeno je da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija, a bh. javnost još jednom pozvana da kupuje domaće.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here