Tržište mobilnih telefona u BiH palo za 20 miliona KM

Pad uvoza uticao je i na dažbine koje na tu robu ubire BiH. U državnu kasu se svaki mjesec slije 1,7 miliona maraka manje PDV-a na mobilne telefone u odnosu na prethodnu godinu

36
Iako su mobilni telefoni uređaji koji najbrže zastarjevaju, jer svakodnevno izlaze novi, tehnološki napredniji i jeftiniji modeli, pandemija virusa korona oborila je ovo tržište i građani BiH se sve teže odlučuju za ovaj dodatni trošak.
Da je tako, pokazuju i podaci u uvozu i izvozu mobilnih telefona koje smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje(UIO) BiH.

Uvoz mobilnih telefona u BiH je godinama konstatno rastao, ali poslednjih mjeseci došlo je do drastičnog pada. Svaki mjesec ove godine prosječno je uvezeno oko 11 miliona KM vrijednih mobilnih uređaja, dok se prošle godine mjesečno uvozilo mobilnih telefona u vrijednosti 13,9 miliona maraka. Znači, ove godine svaki mjesec je uvezeno 2,8 miliona maraka manje mobilnih telefona.

Pad uvoza uticao je i na dažbine koje na tu robu ubire BiH. U državnu kasu se svaki mjesec slije 1,7 miliona maraka manje PDV-a na mobilne telefone u odnosu na prethodnu godinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here