EFSA: Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ u devet zemalja jugoistočne Evrope

Cilj informativne kampanje je unaprijediti znanje o afričkoj svinjskoj kugi. Usmjerena je na pojedince i grupe ljudi, kao što su farmeri i lovci koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama

35

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je veliku kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti i pružanja pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge na području jugoistočne Evrope.

Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA, na osnovu procjene rizika, identificirala kao rizične zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Ova kampanja trebala bi upotpuniti kontinuirana nastojanja Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija na eradikaciji ove bolesti u Evropi. Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Nije opasna za ljude, ali može uzrokovati ozbiljne ekonomske posljedice u mnogim zemljama. Budući da ne postoji vakcina za afričku svinjsku kugu, epidemija  može dovesti do potrebe za masovnim klanjem velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima.

S obzirom na navedene efekte, za suzbijanje afričke svinjske kuge potrebno je poduzeti mjere poput detekcije, prevencije i izvještavanja. To su ujedno ključne riječi informativne kampanje.

Cilj informativne kampanje je unaprijediti znanje o afričkoj svinjskoj kugi. Usmjerena je na pojedince i grupe ljudi, kao što su farmeri i lovci koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama. EFSA će kampanjom obuhvatiti i veterinarske organizacije, udruženja poljoprivrednika, carinske službenike, graničnu policiju, lokalne vlasti, turističke operatere i putnike.

Više informacija možete pronaći na web stranici http://www.efsa.europa.eu/StopASF#/ba/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here