Zakon o faktoringu pomaže povećanju naplate potraživanja

Prema zakonskoj definiciji faktoring je pravni posao kupoprodaje postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja, nastalog na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanju usluge, u kome učestvuju ustupilac, faktor i dužnik.

29

Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske održao je, uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i preduzetništva i predstavnika banaka, stručnu raspravu o Nacrtu zakona o faktoringu. Narodna skupština RS je  pomenuti Nacrt zakona usvojila na 10. redovnoj sjednici, 2. jula ove godine, uz Zaključak da se Nacrt uputi u stručnu raspravu.

Načelnica Odjeljenja za bankarski sistem u Ministarstvu finansija Vesna Todorović je pred članovima Odbora i učesnicima dala obrazloženje Nacrta zakona o faktoringu, ističući da ovaj zakon predstavlja novinu u pravnom sistemu Republike i da bi njegovo donošenje trebalo da doprinese povećanju naplate potraživanja, kao i pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija i konkurentnosti uz istovremeno smanjenje zaduženosti privrednih subjekata, te jačanje konkurencije u finansijskom sektoru, kao i snižavanje cijene kapitala.

Prema zakonskoj definiciji faktoring je pravni posao kupoprodaje postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja, nastalog na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanju usluge, u kome učestvuju ustupilac, faktor i dužnik. Pod kratkoročnim potraživanjem podrazumijeva se ono potraživanje koje dospijeva na naplatu u roku do godinu dana od dana prodaje robe, odnosno pružanja usluge.

S obzirom na činjenicu da su se do sada poslovima faktoringa donekle bavile banke, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o bankama, a u cilju obezbjeđivanja zakonodavnog okvira za razvoj ove djelatnosti značajan dio Nacrta zakona o faktoringu odnosi se na propisivanje uslova za osnivanje i rad društva za faktoring.

Predstavnici Agencije za bankarstvo RS, Komisije za hartije od vrijednosti, Privredne komore i Investiciono razvojne banke RS su tokom stručne rasprave iznijeli svoje prijedloge i sugestije na tekst zakona koje će razmotriti Ministarstvo finansija, kao predlagač, nakon čega će najbolja rješenja biti uvrštena u tekst Prijedloga zakona.

Predsjednik Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Željka Stojičić pozvala je sve učesnike stručne rasprave da svoje konačne prijedloge i sugestije na Nacrt zakona o faktoringu dostave na adresu Odbora od utorka, 8. septembra u 16 časova kako bi bili proslijeđeni Ministarstvu finansija na razmatranje.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here