Vlada FBiH utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji

Jedno od predloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju gotovinom

112

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.
Jedno od predloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju gotovinom. Izuzeti su poslovni subjekti i poduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom. Također je izuzeta trgovina na veliko, s obzirom da se, u skladu s propisima o unutrašnjem platnom prometu, plaćanje vrši bezgotovinski, što je bio i prijedlog poslodavaca. Izuzetak se odnosi i na organizatore igara na sreću koji su putem posebnog IT sistema povezani s Poreznom upravom.

Novo je i to što će putem fiskalnih uređaja biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture, pri čemu je uspostavljena direktna veza sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost.

Predložena su novi mehanizmi nadzora nad proizvođačima ili zastupnicima fiskalnih uređaja i serviserima. Uvedena je obaveza dostavljanja garancije od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sistema u slučajevima kad ne ispunjavaju zakonske obaveze, a koja će biti korištena za obeštećenje obveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu.

Kaznena politika je uređena tako da preventivno djeluje na sve sudionike u procesu fiskalizacije. U proteklom periodu se pokazalo da novčane kazne nisu dovoljno visoke. Stoga su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani u skladu sa Zakonom o prekršajima FBiH.

Unapređeni sistem će uvesti kombinacije softverske i hardverske fiskalizacije, osigurati dostavu u realnom vremenu svih pokazatelja koji će biti dostupni odmah, a najduže u roku od pet minuta na serveru Porezne uprave, a ostat će sačuvani na memoriji uređaja i uvijek dostupni kontrolnim organima.

Novi sistem rješava i pitanje evidentiranja prometa za privredne subjekte i male poduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu putem interneta. Taj način prodaje nije prepoznat u važećoj regulativi, što ostavlja prostor za malverzacije i prikrivanje prometa, kao i ostavljanje kupca nezaštićenim.

Omogućeno je i stavljanje građana u funkciju kontrola, jer će oni, na osnovu jedinstvenog koda svakog fiskalnog računa, moći kontrolirati valjanost dobivenog računa i sve uočene nepravilnosti prijaviti Poreznoj upravi.

Bit će omogućeno povećanje sudjelovanja Federacije BiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza između entiteta kroz povećan broj PDV obveznika usljed evidentiranja svakog pojedinačnog prometa i time povećanja praga PDV-a, saopćeno je iz Vlade.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here