Kuvajtski investitori zaobilaze BiH zbog njenog poreznog sistema

Na sastanku u FIPA-i, kuvajtski investitori koji posluju u BiH istaknuli su da bi Kuvajćani više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji

31

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala sa predstavnicima Kuvajtsko-bosanskog poslovnog vijeća.

Kuvajtski investitori koji posluju u BiH istaknuli su da bi Kuvajćani više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji, te su govorili o njihovom iskustvu i poteškoćama koje su imali, počev od osnivanja kompanije pa do realizacije projekta. Kao najznačajnije probleme naveli su porezni sistem u BiH i pitanje boravišnih dozvola za strance, te naglasili da investitori idu tamo gdje je jednostavnije poslovati.

Marković je informisala goste o nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH i kazala da će FIPA raditi na predlaganju mjera za unapređenje poslovnog ambijenta kako bi BiH učinili konkurentnijom investicijskom destinacijom.

Kuvajtski investitori su pokazali interes za projekte širom Bosne i Hercegovine, ukoliko se otklone postojeći problemi, te najavili da će FIPA-i uputiti pisma namjere za njihovu realizaciju. Direktorica Marković je istaknula da će nakon toga FIPA pružiti svu podršku u odabiru najadekvatnije lokacije za ulaganje.

Dogovorena je i saradnja na organizaciji kuvajtsko-bosanskohercegovačkog sajma, kao prilike za intenziviranje investicijskih i trgovinskih odnosa između dviju zemalja.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here