Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara, platforme u Meksičkom zalivu bez većih šteta

Američki su proizvođači zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno ili 83 posto ukupne proizvodnje u Meksičkom zalivu a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 miliona barela dnevno ili 15 posto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.

34
Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 45 dolara budući da oluja Laura nije prouzročila veće štete u srcu američke naftne industrije u Louisiani i Texasu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u oktobru, koji ističu danas, bila skoro nepromijenjena u odnosu na zatvaranje i iznosila je 45,19 dolara. Na američkom je tržištu porasla 20 centi, na 43,24 dolara.

“Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaliva i prema preliminarnim procjenama nisu prouzrokovale štetu na bušotinskim postrojenjima ni u rafinerijama pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju”, konstatira Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Uragan Laura pretvorio se u tropsku depresiju i stigao u Louisianu u četvrtak ujutro, uz vjetrove jačine 240 km na sat. Oštetio je zgrade, rušio drveće i ostavio bez struje više od 650 000 stanovnika u Louisiane i Teksasa, ali rafinerije su pošteđene velikih poplava.

Američki su proizvođači zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno ili 83 posto ukupne proizvodnje u Meksičkom zalivu a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 miliona barela dnevno ili 15 posto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.

Već u četvrtak navečer luka u Houstonu, glavnom američkom središtu za izvoz sirove nafte kroz koje dnevno prolazi oko 600.000 barela, počela se otvarati za komercijalne isporuke. Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od finansijskih berzi, primjećuje analitičar Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

“Cijene nisu reagirale čak niti na slabiji dolar. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dugo vremensko razdoblje, posebno s obzirom na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude”, naglašava Weinberg.

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

„Svima osim Saudijskoj Arabiji jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na nivo iz 2019. godine barem još do do 2022.”, ističe u bilješci klijentima konsultantska kompanija PVM Oil Associates. Najnovija mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugerira da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijsku razinu.”

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,81 dolara, te je pala 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here