EASA najavila probne letove Boeinga 737 MAX

EASA ističe da dozvola američke Federalne uprave za avio saobraćaj(FAA) neće automatski značiti i dozvolu za letove u Evropi.

219
Regulator Evropske unije za avio saobraćaj zakazao je probne testove za Boeingov problematični avion 737 Max, koji je prizemljen prošle godine nakon dvije teške nesreće, prenose britanski mediji.
Evropska agencija za sigurnost avio prometa (EASA) saopćila je da će se testiranja održati u kanadskom Vancouveru u sedmici koji počinje sa 7. septembrom, objavio je BBC.

Najprodavaniji modeli Boeinga prizemljeni su 2019. nakon dvije teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi. Testiranje je najavljeno dva mjeseca nakon početka sličnih provjera u SAD-u.

EASA ističe da dozvola američke Federalne uprave za avio saobraćaj(FAA) neće automatski značiti i dozvolu za letove u Evropi. Agencija “kontinuirano, u bliskoj saradnji s FAA-om i Boeingom, radi na što bržem povratku aviona Boeing 737 Max u promet, ali tek nakon što se uvjeri da su sigurni”, navodi se u saopćenju.

“Iako Boeing još mora zaključiti neke završne radove, EASA ocjenjuje da je ukupna zrelost procesa izmjena dovoljna da se počne s testovima. To je preduslov da evropska agencija odobri novi dizajn aviona”, saopćili su iz EASA-e.

Dodali su i da će testovi na simulatorima početi 1. septembra na londonskom aerodromu Gatwick.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here