FARMA II modernizira proizvodnju mlijeka u BiH

Uz podršku FARMA II projekta, 120 mljekara iz RS počinje koristiti web aplikaciju za optimizaciju ishrane goveda za vrijeme laktacije., a njih 20 bit će osposobljeno i opremljeno za vršenje umjetne oplodnje

36

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, 120 članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske prelazi na slobodni uzgoj stoke i počinju koristiti web aplikaciju za optimizaciju ishrane goveda za vrijeme laktacije. Osim toga, 20 poljoprivrednika bit će osposobljeno i opremljeno za vršenje umjetne oplodnje u njihovim stadima.
Prema riječima Aleksandra Marića, sekretara Udruženja, osposobljavanje poljoprivrednika za izvođenje vještačke oplodnje donijet će nekoliko prednosti.
– Poljoprivrednici će moći vršiti oplodnju kada su krave plodne, bez obzira da li je veterinar dostupan ili ne. Također, moći će odabrati bolje gene. Na taj način će moći brže povećati svoje stado, smanjit će troškove umjetne oplodnje i imat će veću zaradu – kazao je Marić.
FARMA II projekt će također štampati priručnik za umjetnu oplodnju, koji će se koristiti kao referentni dokument nakon završetka treninga. Podrška koju pruža FARMA II odnosi se i na modernizaciju prehrane i uzgoja stoke.
– Sada razvijamo web aplikaciju koja će pomoći farmerima da pripreme optimalnu mješavine hrane za stoku na osnovu stočne hrane koju imaju na raspolaganju, bilo da je to kukuruz, sijeno, silaža ili koncentrat. Aplikacija će, naprimjer, uzeti u obzir prosječnu veličinu životinje i fazu laktacije, a ti će se parametri koristiti za stvaranje optimalne mješavine stočne hrane, što će povećati prinose i kvalitet mlijeka i učiniti gazdinstva profitabilnijim – naveo je Marić.
Tri različite obuke bit će održane od avgusta do septembra 2020. godine. Očekuje se da će članovi udruženja do kraja godine svoju proizvodnju povećati za najmanje dva posto, a još mnogo više u godinama koje dolaze.
Kako je saopćeno iz FARMA II projekta, u planu je i uspostava online registra stada za praćenje istorije svake životinje i poboljšanje kvaliteta stada stavljanjem fokusa na reprodukciju zdravijih i jačih krava i bikova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here