Vijetnamska tehnološka kompanija tuži TikTok zbog autorskih prava

Neki vlasnici muzičkih prava upozoravaju pak da TikTok nema dozvolu za korištenje pjesama u videozapisima.

21
Vijetnamska tehnološka kompanija VNG podnijela je tužbu protiv kineske digitalne platforme TikTok zbog neovlaštenog korištenja pjesama u videozapisima, ustvrdila su u ponedjeljak dva upućena izvora.
TikTok koristi audio zapise koji su u vlasništvu VNG-ove podružnice Zing bez njenog pristanka, objasnili su izvori. Prema pravnom dokumentu koji je priložen Narodnom sudu grada Ho Ši Mina (Saigona) a Reuters ga je dobio na uvid, od TikToka se traži odšteta i zabrana korištenja Zingove muzike.

VNG traži da TikTok iz aplikacije i s internetske stranice ukloni sve muzičke segmente preuzete iz Zingovih zapisa a zahtijeva i naknadu štete od preko 221 milijarde donga (9,5 miliona dolara), stoji u dokumentu. TikTok i VNG nisu odmah odgovorili na upite za komentarom. 

VNG Corporation tehnološka je firma sa sjedištem u Vijetnamu. Osnovana je 2004. godine a poznata je po aplikacijama za mrežne igrice, dijeljenje muzike i razmjenu poruka. TikTok je pak odnedavno jako popularan u Vijetnamu, s 10 miliona korisnika u augustu i milionima učitavanja videozapisa s platforme, pokazuju službeni podaci.

Neki vlasnici muzičkih prava upozoravaju pak da TikTok nema dozvolu za korištenje pjesama u videozapisima.

“Posebno valja istaknuti da je TikTok uspostavio vrlo kompliciran poslovni model kako bi izbjegao poštivanje autorskih prava u Vijetnamu”, odgovorili su iz Vijetnamskog muzičkog udruženja na Reutersove upite.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here