Javni poziv mladima za pokretanje start up biznisa u KS vrijedan 1,4 miliona KM

Odabrani korisnici imaju obavezu da nakon registracije poslovnog subjekta posluju minimalno jednu godinu i u tom periodu im nije dozvoljeno otuđenje osnovnih sredstava.

228

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za podnošenje prijava za program „Podrška mladima za pokretanje start up subjekata“ koji se realizira u saradnji da Razvojnim programom ujedinjenih naoroda (UNDP) u BiH koji provodi Program „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG).

Cilj ovog Programa je probuditi preduzetnički duh među mladim ljudima, motivirati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provedivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa i jačanje preduzetničke kompetencije mladih osoba u Kantonu Sarajevo. Programom se zaoko 70 mladih nezaposlenih osoba pruža podrška i finansijski poticaj za pokretanje vlastitog start up poslovnog subjekta u skladu sa prihvaćenim biznis planom usklađenim sa ekonomskim standardima, te se istim postiže smanjenje stope nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

Ukupan iznos planiranih sredstava za provođenje svih aktivnosti po ovom Programu je 1.450.000,00 KM, od čega je predviđeno 1.300.000,00 KM budžetskih sredstava. Ovim programom predviđena je poticajna grant podrška po odabranom korisniku koja se u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 18.600,00 KM. Grant podrška po jednom odabranom korisniku predviđena je u maksimalnom iznosu do 15.000,00 KM, a iznos od 3.600,00 KM predviđen je za finansiranje isplate minimalne mjesečne neto plaće za prvih šest mjeseci rada i dio troškova svih zakonom propisanih poreza i doprinosa na neto plaću, te ostalih naknada za uposlenog radnika u ukupnom iznosu od 600,00 KM za svakog odabranog korisnika.

UNDP BiH za provođenje obuke i mentoringa za jačanje poduzetničkih kompetencija učestvuje u provođenju Programa sa 150.000,00 KM. Tokom konkretizacije svojih poslovnih ideja, korisnici koji dobiju bespovratna sredstva će imati obezbijeđenu stručnu mentorsku podršku od strane angažovanih eksperata tokom prve godine poslovanja, odnosno do decembra 2021. godine, kako bi se pružila dodatna podrška novoosnovanim preduzećima te odgovorilo na povećan rizik poslovanja i uticalo na održivost registrovanih biznisa. Podrška obuhvata, ali se ne ograničava na poslovno savjetovanje iz oblasti marketinga, poslovnih finansija, ljudskih resursa, prodaje i sl.

Odabrani korisnici imaju obavezu da nakon registracije poslovnog subjekta posluju minimalno jednu godinu i u tom periodu im nije dozvoljeno otuđenje osnovnih sredstava. Zainteresovana lica mogu podnijeti samo jedan zahtjev za dodjelu poticajnih grant sredstava Rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv je 30 dana od dana njegove objave u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here