Povećane vrijednosti prodaje i otkupa u poljoprivredi i ribarstvu

Najveća vrijednost otkupa u drugom tromjesečju ove godine od 23,8 miliona KM je kod stočarskih proizvoda i manja je za tri posto u odnosu na isti period lani.

25

Vrijednost prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata Republike Srpske u drugom tromjesečju 2020. godine bila je 82,3 miliona KM i veća je za 4,1 posto nego u istom periodu lani, saopćeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Najveća vrijednost prodaje u drugom tromjesečju ove godine, od 48,6 miliona KM, ostvarena je kod proizvoda šumarstva i veća je za 2,8 posto nego prošle godine. Prodaja stočnih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine bila je 21,76 miliona KM ili za 3,4 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Prodaja proizvoda voćarstva i vionogradarstva iznosila je 6,46 miliona KM, a ratarskh proizvoda 2,89 miliona KM. Vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u drugom tromjesečju ove godine bila je približno 30 miliona KM i veća je za 7,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveća vrijednost otkupa u drugom tromjesečju ove godine od 23,8 miliona KM je kod stočarskih proizvoda i manja je za tri posto u odnosu na isti period lani. Vrijednost otkupa ratarskih proizvoda u drugom tromjesečju iznosila je 3,2 miliona KM, a voćarskih i vinogradarskih proizvoda 1,45 miliona KM

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here