Oporavak kreditiranja u BiH

Ukupni krediti privatnim preduzećima bili su u junu 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milion KM u odnosu na maj.

50
Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u junu 2020. godine, nakon što je u prethodnim mjesecima pod uticajam korona krize bilježilo znatno usporavanje.
Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u junu iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 miliona KM veći su nego u prethodnom mjesecu, maju.

Ipak, iako su banke u junu dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao nivoe prije korona krize, budući da su krediti u martu iznosili 20,49 milijardi KM, a u decembru prošle godine 20,77 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, u junu 2020. u u odnosu na juni prethodne godine kreditni rast iznosio je “mršavih” 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se sa blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u junu nakon majskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u junu rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim preduzećima, dok je kreditiranje privatnih preduzeća stagniralo.
Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u junu za 49 miliona KM u odnosu na maj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim preduzećima uvećani za 70 miliona KM na 535,9 miliona KM.

Ukupni krediti privatnim preduzećima bili su u junu 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milion KM u odnosu na maj.

Kada je riječ o kreditima datim različitim nivoima vlasti određeno smanjenje u junu prisutno je kod kredita odobrenih vladama entiteta, vladama kantona i fondovima socijalne zaštite, dok je jedino primijećen rast kod kredita općinama. Ukupno su krediti odobreni općinama u junu iznosili 342,2 miliona KM i za 14,7 miliona KM veći su nego u maju.

Porast su zabilježili i krediti ostalim finansijskim institucijama uvećavši se za 12,5 miliona KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here