USAID priprema projekat za oporavak i razvoj turizma u BiH

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta

66
turizam

Tokom proteklih godina projekt Diaspora Invest pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 mil USD, rekla je u video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick na petoj poslovnoj konferenciji dijaspore Reconnect.

„Želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg Reconnecta turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju“, kazala je Eslick.

Peta poslovna konferencija dijaspore Reconnect ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a učestvovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima.

„Tema ovogodišnjeg Reconnecta je zaista i ključna tema 2020. za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH“, poručila je Eslick.

Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH.

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta.

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva Restart uz podršku USAID-ovog Projekta Diaspora Invest bilo je domaćin pete B2B konferencije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here