Škoda najavila prvi električni SUV model – Enyaq iV

Enyaq će se proizvoditi u češkim pogonima, što ga čini prvim modelom na MEB osnovi proizvedenim izvan Njemačke. Prve isporuke su najavljene za početak 2021. godine

51

Prvi električni SUV model u gami Škode nosi ime Enyaq iV. Javnosti će premijerno biti predstavljen 1. septembra, a ovih je dana objavljeno njegovih nekoliko skica.

Na prvi pogled uočljiv je novi dizajnerski. Na umu treba imati da će to biti prva Škoda na MEB platformi. Šef dizajna eksterijera Škode Karl Neuhold otkriva bitne novosti ovog modela u dizajnerskom smislu, kao i u pogledu poređenja s prethodno lansiranim SUV-ovima.

Za razliku od konvencionalnih Škoda ovdje je nešto drugačiji raspored masa. Tako su baterije u podnici, što se odrazilo na visinu. S druge strane primjena električnog pogona je usljed manjih dimenzija omogućila smanjivanje prevjesa te su se stvorili preduvjeti za ostvarivanje povoljnije aerodinamike. Koeficijent otpora zraka iznosi 0,27, što je za SUV ove veličine impresivan rezultat. Konkretno, Enyaq iV je veličine Kodiaqa (4.685 x 1.877 mm), uz nešto manju visinu (1.618 mm).

Startni Enyaq iV 50 kreće baterijom od 55 kWh i to sa 148 KS jakim elektromotorom straga i dosegom od 340 km. Slijedi ga iV 60 s baterijom od 62 kWh, sa 180 KS pogonjenim  motorom i dosegom od 390 km. Treća verzija je iV 80 s baterijom od 82 kWh, elektromotorom od 204 KS i dosegom od svih 500 km.

Dolazimo i do AWD izvedbi s pogonom na sve točkove. Tako iV 80X ima još jači pogon (265 KS) i 460 km dosega, dok top izvedba iV RS raspolaže ukupnom snagom od 306 KS, istim dosegom, ali boljim performansama. Karakterističnih su 6,2 sekunde za ubrzanje do 100 km/h te 180 km/h maksimalne brzine.

Sistem punjenja kompatibilan je s punjačima snage do 125 kW.

Enyaq će se proizvoditi u češkim pogonima, što ga čini prvim modelom na MEB osnovi proizvedenim izvan Njemačke. Prve isporuke su najavljene za početak 2021. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here