Prezentiran projekt Enjoy Sarajevo – Romanija region

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta bit će bazirane na opremanje „outdor“ lokacija, jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća u okviru turizma, kreiranje novog turističkog proizvoda i njegovu internacionalizaciju na međunarodno tržište.

85

U Istočnom Sarajevu prezentiran je projekt „Enjoy Sarajevo – Romanija region“, koji se provodi u sklopu projekta Eu4Business, a koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekat vrijedan 16.1 miliona eura u BiH implementiraju GIZ, ILO i UNDP, u periodu od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Ministarstvo trgovine i turizma RS uzelo je učešće u realizaciji projekta Eu4Business, a tokom 2019. godine raspisan je javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti kulturnog i avanturističkog turizma na planinarskim stazama „Via Dinarica“. Kroz projekt Eu4Business osam aplikanata dobilo je bespovratna sredstva, a jedan od njih je i Turistička organizacija Jahorina – Istočno Sarajevo sa partnerima koja implementira projekt „Enjoy Sarajevo – Romanija region“.

Cilj ovih projekata jeste da se, kroz stručnu i finansijsku pomoć Evropske unije i bespovratnih sredstava, utiče na razvoj turizma, povećanje broja zaposlenih u turizmu i poboljšanje turističke infrastrukture. U periodu pandemije ovakve aktivnosti su veoma značajne, imajući u vidu da će se kroz njihovu realizaciju obogatiti domaća turistička ponuda i uticati na povećanje broja posjetilaca.

Projekat „Enjoy Sarajevo – Romanija region“ razvijen je u cilju poboljšanja kvaliteta postojećih i razvijanja novih turističkih proizvoda Sarajevsko-romanijske regije i njihovog pozicioniranja i plasmana na domaće, regionalno i međunarodno tržište. Olimpijska planina Jahorina već je prepoznata ne samo kao centar zimskog turizma, već sve više i kao ljetna turistička destinacija.

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta bit će bazirane na opremanje „outdor“ lokacija, jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća u okviru turizma, kreiranje novog turističkog proizvoda i njegovu internacionalizaciju na međunarodno tržište.

Između ostalog, na lokalitetu Brus uspostavit će se vezani let balonom, vještačka stijena za penjanje, dječija igraonica i teretana na otvorenom. Na Romaniji (Crvene stijene) bit će postavljena i prva ferata. Prirodna bogatstva poput pećina i izvora prirodne vode bit će povezana uređenim stazama od 45 kilometara, između dva planinarska doma Stajna i Glasinac.

Ukupan budžet projekta čija će realizacija trajati 18 mjeseci iznosi 505.369.00 KM.

Projekat provode Turistička organizacija Jahorine – Grad Istočno Sarajevo (TO), Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i Stanišić d.o.o.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here