OPEC pogoršao prognozu ovogodišnje potražnje za naftom

Kao što je OPEC objavio u avgustovskom izvještaju o stanju na naftnom tržištu, razlog pogoršanja prognoze je manja privredna aktivnost u nekim većim zemljama koje nisu članice OECD-a

28

Globalna potražnja za naftom ove će godine pasti za 9,1 miliona barela u odnosu na prošlu godinu i iznosit će 90,6 miliona barela dnevno, navodi se u danas objavljenom izvještaju  Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

To znači da je prognoza smanjena za 100.000 barela dnevno. Očekivanja za 2021. ostala su nepromijenjena.

Kao što je OPEC objavio u avgustovskom izvještaju o stanju na naftnom tržištu, razlog pogoršanja prognoze je manja privredna aktivnost u nekim većim zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prenosi SEEbiz.

U drugom tromjesečju, međutim, pad potrošnje u zemljama koje nisu članice OECD-a, a koji je premašio očekivanja, djelomično je kompenziran potražnjom u Evropi, a premašio je očekivanja.

Za 2021. OPEC očekuje da će potražnja porasti za sedam miliona barela dnevno, što je jednako prognozi za juli, na ukupno 97,6 miliona barela dnevno. Pritom, kartel predviđa da će širenje koronavirusa u svijetu biti ograničeno i da neće uzrokovati velike poremećaje u svjetskoj ekonomiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here