Italijani i Francuzi smanjuju proizvodnju vina

Vodeći vinari žele smanjiti proizvodnju vrhunskih vina nakon što je pandemija korona virusa ispraznila hotele i barove, a vinske podrume ostavila napunjene milionima neprodatih flaša

29

Vodeći italijanski i francuski vinari žele smanjiti proizvodnju vrhunskih vina nakon što je pandemija korona virusa ispraznila hotele i barove, a vinske podrume ostavila napunjene milionima neprodatih flaša.

U Italiji se očekuje da će domaća potražnja za vinom pasti gotovo za trećinu nakon što su zbog suzbijanja zaraze hoteli, restorani i vinski barovi bili zatvoreni mjesecima, a turista gotovo i nema. Smanjen je i izvoz, pa se proizvođači vina plaše da bi ove godine mogli zabilježiti samnjenje prihoda od ukupno milijardu eura.

Italija želi smanjiti proizvodnju u 2020. za oko pet posto te izdvaja 100 miliona eura za naknade vinogradarima, koji će morati baciti između 15 i 50 posto grožđa, no iz udruženja vinara procjenjuju da će zahtjevi za naknade vjerojatno premašiti raspoloživa sredstva.

Francuska nije uspostavila program naknada, a u ovom mjesecu počinje berba sorti grožda iz kojih se proizvodi šampanjac, koja će nesumnjivo biti manja, iako se vinari i vinogradari razizlaze u procjenama o procentu smanjenja. Proizvođači šampanjca procjenjuju da se ove godine neće prodati čak 100 miliona flaša, a da će prihodi bitib smanjeni za više od 1,7 milijardi eura.

Veliki prozvođači šampanjca žele da se maksimalni prinos za ovogodišnju berbu smanji za čak 40 posto u odnosu na prošlu godinu, dok vinogradari ne žele smanjiti prinos za više od 17 posto.

I italijanske i francuske vlasti izdvojile su dodatni novac za proizvođače koji destiliraju višak vina u alkohol za potrebe proizvodnje parfema i sredstava za dezinfekciju, a Francuska je ove sedmice povećala finansijsku podršku za uzgajivače na 250 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here