Dobit RBI pala za 44 posto

U drugom kvartalu dobit RBI je snažno pala, a prihodi stagnirali, najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije korona virusa u zemljama u kojima posluje

42

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je danas da joj je u drugom ovogodišnjem kvartalu dobit snažno pala, a prihodi stagnirali, najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije korona virusa u zemljama u kojima posluje.

Naime, konsolidirana neto dobit RBI u drugom tromjesečju 2020. pala je za 44 posto u odnosu na isti  prošlogodišnji period, na 192 miliona eura. Iz RBI taj pad objašnjavaju snižavanjem kamatnih stopa i mjerama blokade radi suzbijanja pandemije, te otpisom finansijske imovine u podružnicama i pridruženim društvima, u vrijednosti 49 miliona eura. Kao dodatni razlog pada navode rezervacije bazirane na portfoliju u iznosu 11 miliona eura za sudske parnice, uglavnom u Rumuniji.

Istovremeno, operativni prihodi bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosili su 1,286 milijardi eura. Neto prihodi od kamata smanjeni su za dva posto, na 825 miliona eura. Neto prihodi od naknada i provizija pali su za 10 posto, na 392 miliona eura, uglavnom zbog slabijih rezultata u Rusiji, Češkoj i Rumuniji.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježila neto dobit od trgovanja od 25 miliona eura. U istom prošlogodišnjem periodu, pak, u toj stavci banka je imala neto gubitak od 27 miliona eura.

Gubici po otpisima na finansijskoj imovini skočili su na 158 miliona eura, s dva miliona eura iz prošlogodišnjeg drugog kvartala.

Stopa adekvatnosti kapitala, kraju juna iznosila je 13,2 posto, za 0,7 postotnih poena manje u odnosu na kraj 2019. godine, zbog promjena valutnih kurseva i kreditnih rizika.

Bruto vrijednost kredita koji zadovoljavaju kriterije za moratorij iznosila na kraju juna iznoslia je 7,2 milijarde eura, od čega 3,57 milijarde otpada na kredite domaćinstvima, a 3,63 milijarde eura na kredite kompanijama. Udio nenaplativih kredita u te dvije kategorije iznosio je šest, odnosno sedam posto.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here