Broj inspekcijskih nadzora u Kantonu Sarajevo pet puta veći zbog pandemije koronavirusa

Zbog nepoštivanja mjera izdatih od strane kriznih štabova, inspektori su izdali 113 prekršajnih naloga u vrijednosti od 190.000 KM. Od 12.05. doneseno je 774 rješenja, što je dokaz da inspekcija nije pasivna.

37
PDV

U periodu od marta 2020. godine pa do danas, zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, broj inspekcijskih nadzora u Kantonu Sarajevo je povećan za pet puta u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je na današnjoj press konferenciji Izet Smajić, inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Od 15 do 20 inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove svakodnevno obavi i više od 100 inspekcijskih nadzora, kako tokom dana tako i tokom noći i vikendima. Rad na terenu vrši se neprestano zbog mnogobrojnih zahtjeva građana, ali i institucija unutar ovog Kantona.

“Od 17. marta 2020. do 7. augusta 2020. izvršeno je 7.304 inspekcijskih nadzora, od čega je 4.516 rješenja doneseno na terenu, dok je 2.788 rješenja vezano za zabranu kretanja lica koja su bila u kontaktu sa covid-pozitivnim osobama ili za koje se sumnja da su covid-pozitivni. O svim donesenim rješenjima svakodnevno se izvještavaju Zavod za javno zdravstvo KS, Federalno ministarstvo zdravstva i MUP KS. MUP KS je zadužen za nadzor nad sprovođenjem tih rješenja što se kontinuirano i čini, zbog čega se zahvaljujemo na pomoći MUP-u KS, obzirom da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ne bi mogla sama vršiti kontrolu ovako velikog broja rješenja”, naveo je Smajić.

Zbog nepoštivanja mjera izdatih od strane kriznih štabova, inspektori su izdali 113 prekršajnih naloga u vrijednosti od 190.000 KM. Od 12.05. doneseno je 774 rješenja, što je dokaz da inspekcija nije pasivna.

“Inspekcija je po svim uputama od početka djelovala korektivno i savjetodavno, ali su zbog pogoršane epidemiološke situacije inspektori morali početi sa represivnim djelovanjem, te je povećan i broj inspekcijskih nadzora. Kako ovo stanje traje već duže vrijeme, neprestani rad inspektora doveo je do toga da su inspektori iscrpljeni. Ovim putem molimo građane i institucije da imaju malo više razumijevanja te apelujemo na sva pravna i fizička lica da poštuju naredbe kriznih štabova kako bi prevazišli pandemiju, te omogućili olakšano vršenje inspekcijskog nadzora”, poručio je Smajić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here