Pametna 3D inspekcija/pregled mesa za studente, veterinare, inspektore…

Glavna funkcija Pametne 3D inspekcija/pregleda mesa je vježba i učenje na 3D modelima životinja, mesu i organima, na kojima studenti bez ograničenja mogu vježbati neophodnu vještinu pravilnog pregleda mesa, koja predstavlja jednu od osnovnih kompetencija svakog budućeg veterinara. Autori e-učila Pametna 3D inspekcija/pregled mesa su profesori Kenan Čaklovica i Neira Fazlović sa Veterinarskog i profesor Adis Muminović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

378

Pametna 3D inspekcija/pregled mesa je online software, web/mob aplikacija koji je tim bosanskohercegovačkih stručnjaka sa Vetarinarskog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predstavio prošle godine na Transformers Roadshow, održanom u sklupu 2. Sarajevo Halal Sajma. Autori e-učila Pametna 3D inspekcija/pregled mesa su profesori Kenan Čaklovica i Neira Fazlović sa Veterinarskog i profesor Adis Muminović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

„Glavna funkcija Pametne 3D inspekcija/pregleda mesa je vježba i učenje na 3D modelima životinja, mesu i organima, na kojima studenti bez ograničenja mogu vježbati neophodnu vještinu pravilnog pregleda mesa, koja predstavlja jednu od osnovnih kompetencija svakog budućeg veterinara. Pored ove funkcije, aplikacija bi trebala imati statističke alate, za potrebe dodatnih istraživanja i kao takva treba omogućiti lakšu komunikaciju i pristup profesora ka studentima i obratno“, pojašnjava funkciju ovog projekta doc.dr. Čaklovica.

Jeftinija i jednostavnija

Pametna 3D inspekcija/pregled mesa je učilo sa kojim se kroz 3D elektronske modele trupa i organa online prolaze sve faze pregleda, odnosno, inspekcije koje uključuju adspekciju pregled i izgled svih dijelova i organa životinja, kao i inziciju, zarezivanje, svih potrebnih mišića, organa i limfnih čvorova na trupu životinja.

„Trenutne metode koje se koriste za učenje pregleda mesa su korisne, ali imaju svoje limite. Za početak jako su skupe i kompleksne, tako da je moguće da studenti nemaju priliku izvršiti pregled mesa „vlastitim rukama“ na organima različitih životinja ili su ograničeni da navedenu proceduru rade samo za vrijeme nastave ili tokom  pripreme ispita, ali ne i onoliko puta koliko im je potrebno da u potpunosti savladaju ovaj postupak. Drugi limit odnosi se na potencijalne opasnosti koje podrazumijeva pregled mesa, počev od mogućih mehaničkih povreda, do zaraznih oboljenja kojima studenti mogu biti izloženi. Pametni pregled mesa ima za svrhu da navedene limite sadašnjeg sistema svede na najmanju moguću mjeru. Jednokratna izrada e-učila će zamijeniti kontinuiranu nabavku životinjskih trupova, što predstavlja finansijski isplativiju opciju za fakultet, podrazumijeva humaniji odnos prema životinjama te dodatni kvalitet i efikasnost edukacije“, ističe doc.dr. Čaklovica.

Prema njegovim riječima, primjena ovog projekta u praksi je dosta široka.

„Primarno je namijenjen svima koji trebaju steći znanje iz oblasti pregleda, odnosno, inspekcije mesa – organa životinja koji se koriste za ishranu ljudi. Sekundarno, treba biti od koristi i za veterinarske inspektore, kao i za radnike u proizvodnji mesa, vlasnike životinja koji će putem ovog programa moći osvježiti svoje znanje, proširiti ga novim saznanjima kroz direktnu komunikaciju sa stručnjacima iz ove oblasti. Razvijeni sistem bi se mogao koristiti na veterinarskim fakultetima širom svijeta u edukaciji kadrova za inspekciju i kontrolu mesa“, naglašava doc.dr. Čaklovica.

 

Kada je u pitanju nova vrijednost koju donosi ovaj inovativni projekt, autori naglašavaju da u pogledu osiguranja kvalitete, nastavne i naučne infrastrukture ovo e-učilo definitivno pruža mogućnost svakom studentu da neometano savlada tehnike pregleda, odnosno, inspekcije životinja i stekne neophodnu kompetentnost. Studenti će e-učilu moći pristupiti koliko god puta oni to žele, u bilo kojem trenutku, a pregled mesa će moći obaviti brzinom koja im odgovara. Moći će se vratiti na bilo koji korak, koliko god puta je potrebno i to sve od kuće, sigurno i bez straha. Naglašavaju da ovakav program nikada neće moći u potpunosti zamijeniti stvarni pregled mesa, ali će poslužiti kao dodatni alat, koji će njihovo znanje nadograditi. 3D modeli ovog tipa se mogu koristiti ne samo za pregled mesa, nego i za druge oblasti veterine, jer uključuju znanje anatomije, patologije, fiziologije i patofiziologije. Verzije ovog programa se mogu prilagoditi za edukaciju različitih grupa, od već pomenutih vlasnika životinja, koji meso koriste samo za osobnu upotrebu, do radnika na liniji klanja, koji su prvi na liniji borbe protiv zaraznih oboljenja. A može se koristiti i za edukaciju djece u školama i mladih o osnovama anatomije životinja. Garancija sigurnosti mesa koje konzumiramo bitna je za sve nas, a to je glavni cilj razvoja ovog učila.

Mala ulaganja i malo prilika

„Kako bi došlo do šire upotrebe ovog učila u praksi potrebno je razviti 3D modele mesa i organa, skenirati kompletan postupak pregleda, odnosno, inspekcije trupova i svih dijelova trupova, organa, limfnih čvorova itd., opisati  konkretne informacije o pregledu mesa, od poznavanja anatomije, načina pregleda, do svih potencijalnih promjena koje se mogu prepoznati tokom pregleda te procedure koju te promjene zahtijevaju kod svake vrste životinja te izraditi softver i aplikacije. Opremom i kadrovima raspolažemo na Univerzitetu u Sarajevu, a potrebna inicijalna sredstva za razvoj projekta nisu veća od vrijednosti novog automobila srednje klase“, kaže doc.dr. Čaklovica

Projekt je za sada jedino predstavljen na Transformers Roadshow, što autori ocjenjuju kao izuzetno iskustvo i priliku koju su iskoristili za formiranje tima koji ima stručni kapacitet za realizaciju ovakvog projekta, ukoliko se pronađu inicijalna sredstva. Druge prilike za predstavljanje projekta nisu ni tražili, jer su su svakodnevne aktivnosti poprilično zahtjevne i usmjerene na održavanje postojećeg sistema.

Kada je u pitanju ulaganje u inovacije, koje je u Bosni i Hercegovini na prilično niskom nivou, doc.dr. Čaklovica kaže da to nije jedini problem.

„Ne samo da se malo ulaže u razvoj inovativnih ideja i projekata, nego se mladim ljudima pruža malo prilika da pokažu svoju kreativnost i inovativnost. Ono što nedostaje bosanskohercegovačkim gradovima i univerzitetima su mjesta na kojima mladi ljudi mogu razmjenjivati i raditi na razvoju svojih ideja. U svijetu se ta mjesta nazivaju kreativnim HUB-ovima, inovacijskim centrima, tehnološkim centrima, Maker Space-ovima itd. U BiH postoje pojedinačni pokušaji uspostavljanja takvih centara, ali od strane privatnih investitora. Međutim, uvijek se napravi ista greška, a to je da se takvi centri distanciraju od univerziteta, studenata i privrede koja može biti zainteresirana za razvoj i implementaciju inovativnih projekata. Domaća, institucionalna podrška je slaba i nerijetko ideje ostaju nerealizirane ili neprepoznate od strane odgovornih institucija ili pojedinaca“, smatra doc.dr. Čaklovica.

Da bi inovativne ideje bile operacionalizirane i realizirane, doc. dr. Čaklovca predlaže da se prije svega, mladim, inovativnim ljudima pruži neophodna institucionalna podrška za razvoj inovacija i pokretanje vlastitog biznisa. Pod institucionalnom podrškom podrazumijeva pravnu, ekonomsku i tehničke, odnosno, inžinjersku podršku.

„Sve navedeno se može ostvariti kroz otvaranje i pokretanje tehnoloških centara, koji mogu i trebaju biti u sklopu univerziteta. Potrebno je podržati i omasoviti projekte kao što je Transformers Roadshow, Sarajevo Business Forum Start-Up Challenge i sl. Jednako je važno konstantno predstavljati uspješne projekte, pojedince, kompanije i vratiti povjerenje mladim ljudima. Kreativne ideje u sinergiji sa kapitalom privrednika najbolji su način da zadržimo mlade i sposobne kadrove te iskoristimo potencijal koji imamo u BiH“, kateforičan je doc.dr. Čaklovica.     

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here