Svjetska banka odobrila 123,2 miliona eura za razvoj koridora Save i Drine

Prva faza SDIP programa uključuje 30 miliona eura za BiH, 78,2 miliona eura za Srbiju i 15 miliona eura za Crnu Goru

63

Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori 123,2 miliona eura za realizaciju prve faze novog programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP).

Kako se podsjeća u saopštenju Svjetske banke, SDIP ima za cilj jačanje prekogranične saradnje kroz upravljanje vodnim resursima, kao i unapređenje plovnosti vodnog puta i zaštitu od poplave duž koridora Save i Drine.

“Ovim programom, koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, kroz integrisani pristup finansirat će se aktivnosti usmjerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora Save i Drine, radi povećanja njihove konektivnosti”, navodi se u saopštenju Svjetske banke, uz napomenu da će SDIP doprinijeti i jačanju privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usljed pandemije COVID-19.

“Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišteni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usljed klimatskih promena, socijalne kohezije i novih radnih mjesta. Ova prekogranična saradnja ima potencijal da osigura korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području riječnih slivova te stvori prilike koje će  imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja”, izjavila je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Programske mjere za ublažavanje rizika od poplava trebale bi povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara i osigurati zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400.000 stanovnika, kao i doprinijeti konektivnosti i plovnosti vodnog puta Save za više od 200 kilometara.

Program će se provoditi u narednih deset godina, kroz dvije uzastopne faze koje će se djelimično preklapati. Prva faza, koju je Svjetska banka odobrila jučer, uključuje 30 miliona eura za BiH, 78,2 miliona eura za Srbiju i 15 miliona eura za Crnu Goru. U tu fazu  bit će uključene i Slovenija i Hrvatska, kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumentima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here